DOBRA HRANA

Zašto je zdravo jesti mladi sir? Evo kako utiče na organizam

Ukoliko želite da spriječite skupljanje masnoće u ćelijama jetre potrebno je da svakog dana jedete jednu namirnicu. U pitanju je sir, i to mladi

14826 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veliki broj nezdravih navika može prozrokovati taloženje masnoće u jetri, a nutricionistkinja Nurija Dijanova smatra da je uvođenje mladog sira u ishranu mogućnost da se ovm problemu stane na put.

Aminokisjelina metionin, kako tvrdi, pomaže jetri da se oslobodi od deponovanja masti, a upravo taj sastojak se nalazi u mladom siru.

"Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokisjelina veoma dobro djeluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da svježi sir poboljšava metabolizam ćelija jetre", kaže Dijanova.

Ona dodaje da je neophodno na dnevnom nivou unijeti oko 50 grama ove namirnice kako bi se ostvarili ljekoviti benefiti.

"Minimalna količina svježeg sira koju osoba prosječne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su 'gabaritniji'. "Smatram da sir može da se koristi uz svaki obrok, ali postoji razlika u porcijama. Za doručak je dovoljno 50 grama, ako ga koristite za ručak onda je 100 grama dovoljno, a istu količinu možete da pojedete za večeru", ističe Nurija Dijanova, piše Nportal.