Vertebroplastika – minimalno invazivno liječenje spinalne patologije

Za rješavanje osteoporotskih fraktura pršljenova danas postoji jako efikasna intervencija. Vertebroplastika je minimalno invazivna intervencija, koja se praktikuje u Centru za neurohirurgiju CODRA Bolnice. Vertebroplastikom se rješava fraktura pršljenova kičme kod pacijenata u budnom stanju, bez klasičnog reza i u lokalnoj anesteziji.

33059 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

S obzirom na to da su obično kandidati za vertebroplastiku stariji pacijenti sa brojnim komorbiditetima, ova vrsta intervencije je idealna za njih zbog toga što se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Pacijenti sa osteoporotskim prelomima pršljenova, kod kojih bolovi ne prolaze tri nedjelje od konzervativnog liječenja (nošenje ortoze uz mirovanje i adekvatnu analgeziju), kandidati su za vertebroplastiku, kao i pacijenti sa metastatskim osteolitičkim promjena, kod kojih je sačuvan zadnji koštani zid. Korišćenje vertebroplastike kod traumatskih fraktura pršljenova predmet je diskusije. Efikasnost i uspješnost ove procedure, prevashodno u regresiji akutnih bolova i stabilizaciji segmenta, prema današnjoj literaturi iznosi oko 90%. Bolovi se kod većine smanjuju gotovo odmah nakon vertebroplastike, kod ostalih unutar 48 sati.

Codra
foto: Codra

Metoda vertebroplastike primjenjuje se dugi niz godina za stabilizaciju određenog pršljena, bilo da je razlog frakture osteoporoza ili metastatska bolest kod malignih bolesti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, perkutano, tako što se igla promjera oko 1,5 mm, uvodi punkcijom kroz kožu i pod kontrolom RTG aparata i postavi i tijelo pršljena. Zatim se aplikuje tečni ,,koštani cement“ polimetilmetakrilat (PMMA) u tijelo pršljena, koji se nakon kratkog vremena (oko 15 minuta) osuši i stvrdne i tako stabilizuje frakturisani pršljen, a sam pacijent rješi bola.

Dr sc. med. Nenad Živković u svakodnevnom radu vertebroplastiku radi sa koštanim cementom zadnje generacije - ,,Confidence“, kompanije ,,Johnson&Johnson“. Cement odlikuje veliki viskozitet, bez tekuće faze. Uz pomoć hidrauličnog aplikatora i uz izvanrednu rendgensku kontrolu, cement se bezbedno aplikuje u tijelo pršljena. Na ovaj način su dodatno izbjegnute komplikacije tekućeg cementa.

Codra
foto: Codra

Sama intervencija, pored lokalne anestezije, može se raditi i uz blagu sedaciju. Procedura traje najviše jedan sat, opservacija još oko dva sata, nakon čega se pacijent otpušta kući. Savjetuje se mirovanje u krevetu prva 24 sata nakon procedure, a zatim postepena vertikalizacija i vraćanje u normalne životne aktivnosti. Povratak na napornije fizičke aktivnosti, poput učestvovanja u sportu ili dizanja teškog tereta, ne savjetuje se do šest nedjelja.

Prednosti vertebroplastike:

• jednodnevna hirurgija u lokalnoj anesteziji,

• kratka i efikasna intervencija,

• obezbjeđuje trajno rješenje frakture pršljena,

• intervencija se izvodi bez reza,

• brz prestanak bola

Codra
foto: Codra

Pored vertebroplaskie u Centru za Neurohirurgiju CODRA Bolnice rade se i druge minimalno invazivne intervencije na kičmenom stubu, kao što je liječenje diskus hernije.

Codra
foto: Codra

Diskus hernija je rezultat degenerativnih promjena koje dovode do trošenja ili oštećenja jednog ili više diskova. Pomjeranjem međupršljenskog diska u spinalni kanal često dolazi do uklještenja i upale nerva uz jak bol u vratu ili leđima koji se često širi niz ruku ili nogu. Pacijent može osjećati i slabost mišića, trnjenje u rukama ili nogama i sjedalnom dijelu kičme.

Dijagnoza se utvrđuje na osnovu rendgenskog snimka, snimka skenerom i kliničkim pregledom. Kada konzervativna terapija ne da zadovoljavajuće rezultate, konsultuje se neurohirurg kako bi utvrdio da li postoji indikacija za neku od hirurških metoda liječenja (kao što su endoskopska ili mikroskopska operacija kičme) ili za neku od minimalno invazivnih metoda ( PRDD).

Uz minimalnu traumatizaciju tkiva postižu se maksimalni efekti: brže vraćanje normalnim životnim aktivnostima , bez ožiljka, otklanjanje bola. Kontrolni pregled neurohirurga se zakazuje nekoliko nedjelja nakon intervencije kako bi se osiguralo da oporavak ide dobro.

Codra
foto: Codra

Sve vrste operacija i minimalno invazivnih tehnika liječenja diskus hernije i drugih degenerativnih oboljenja kičme u CODRA Bolnici izvodi Dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurg i naučni saradnik, sa ciljem da se implementiraju novi svjetski trendovi liječenja spinalne patologije i u Crnoj Gori, a koje je dobrim dijelom savladao i usavršio radeći sa nekim od najboljih svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti.

Codra
foto: Codra