Za zdrave vene i arterije: Kakva hrana, koji vitamini i šta još?

Najbolji način za postizanje zdrave cirkulacije je hodanje. Ova jednostavna vježba može pomoći da ne dobijete proširene ili paučinaste vene

17539 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ishrana je jedna od najvažnijih stvari za cjelokupno zdravlje, kao i za krvne sudove koje treba čuvati kako bi bili podloga za dobro funkcionisanje organizma. Koje namirnice birati, a koje izbjegavati?

Ciljajte na boje

Dodajte na tanjir voće i povrće jakih boja koje će vam ponuditi dobru dozu bioflavonoida, fitonutrijenata koji tim namirnicama daju boju. Poznati bioflavonoid rutin se već dugo koristi za održavanje zdravlja krvnih sudova tako što pomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik.

Začinite život

Ruzmarin, majčina dušica, žalfija, origano... obiluju antioksidansima koji blagotvorno djeluju na vaskularni sistem. Začinsko bilje je takođe odlična zamjena za so. Popularni indijski začin kurkuma široko je poznat po svojim protivupalnim svojstvima pa, osim što može odložiti napredovanje autoimunih bolesti jetre, može smanjiti i upale u arterijama prouzrokovane taloženjem masti. Zaključak naučnika glasi da je kurkuma izvrstan prirodni lijek za tretiranje mnogih upalnih bolesti jer blokira hemijske mreže koje su uključene u sam proces upale.

Više vlakana

Ishrana bogata vlaknima može poboljšati stanje holesterola što će značiti puno za zaštitu zdravlja vena i arterija. Jedite cjelovite žitarice umjesto grickalica i bombona.

Smanjite unos soli

Ovaj podatak već su čule i ptice na grani, ali ako želite zdrave krvne sudove, unosite što manje soli jer upravo ona u velikim količinama može oštetiti vene.

Ne zaboravite na vodu

Voda je važan sastojak bilo kojeg recepta za zdravlje. Cilj je popiti barem osam čaša vode dnevno.

Vitamini i suplementi

Ponekad, uprkos dobroj namjeri i trudu, ne unosimo dovoljno vitamina i minerala iz hrane. U tom slučaju je dobro posegnuti i za suplementima.

Vitamin B3

Upravo B vitamini pomažu da se hrana pretvori u energiju, a niacin je važan jer pomaže cirkulaciji i smanjuje upale. Možete ga pronaći u ćuretini, piletini, pečurkama..

Vitamin C

Studije su pokazale da ovaj vitamin pomaže poboljšanju cirkulacije kod osoba koje imaju dijabetes tip 2. Razmislite i o unosu ovog vitamina putem hrane kao što je brokula, narandža ili sa ljekarom porazgovarajte koji je suplement za vas najbolji.

Vitamin D

Od manjka ovog vitamina pate mnogi ljudi danas, a njegov nedostatak je povezan i sa hipertenzijom i koronarnom bolešću arterija.

Ustanite i krećite se

Konačno, koliko god da je važno jesti zdravu hranu bogatu voćem i povrćem, podjednako je važna fizička aktivnost kako biste podstakli protok krvi koji isporučuje kiseonik i hranljive materije prijeko potrebne vašem srcu i tijelu.

Najbolji način za postizanje zdrave cirkulacije je hodanje. Ova jednostavna vježba takođe može pomoći u sprječavanju proširenja vena i paučinastih vena.

Hodanje je lak način da uključite vježbanje u svoj život, a posebno je važno ako radite za stolom gdje sjedite veći dio dana. Prošetajte oko parkinga za vrijeme ručka ili prošetajte do parka poslije posla. Ovi mali koraci će napraviti ogromnu razliku u očuvanju zdravih arterija i vena.

Jake arterije i vene su neophodne za sprječavanje raznih problema kada je u pitanju cirkulacija. Sve ove stvari zajedno cmogu vam pomoći da dođete, ne samo do zdravijeg sistema cirkulacije, već i do uravnoteženog tijela i uma, što će vam obezbijediti da živite život kakav zaslužujete.

Bonus video: