Povrće je spas: Pet minerala koji čuvaju naš organizam

Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da unosite dovoljne količine minerala. Međutim, ljeti je potrebno jesti još više povrća jer se minerali gube znojenjem

7722 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bismo bili sigurni da u organizam unosimo dovoljno minerala, važno je da jedemo puno lisnatog tamnozelenog povrća. Razne žitarice takođe su bogate mineralima, kao i jaja, alge i drugo morsko povrće.

Ako ne uspijevate da prehranom unosite dovoljno određenih minerala, možete pokušati da to nadoknadite suplementima. Unošenje dovoljnih količina minerala povezano je sa količinom energije koju imamo i koja nam pomaže da funkcionišemo i budemo aktivni, kao i sa zdravim kostima i pravilnom funkcijom štitne žlijezde, piše zadovoljna.hr.

Ako svaki dan jedete različito svježe povrće, velika je vjerovatnoća da unosite dovoljne količine minerala. Međutim, ljeti je potrebno jesti još više povrća jer se minerali gube znojenjem. Zato je dobro znati kojih pet minerala su najbitniji za vaše zdravlje.

Gvožđe

Tijelu je potrebno gvožđe jer ono prenosi kiseonik kroz organizam. Kada ne unosite dovoljno gvožđa, umorni ste i slabi, a lako je navići se na taj osjećaj ako ne povećate unos minerala. Gvožđe je prepuručeno uzimati uz vitamin C, koji pospješuje njegovu apsorpciju. Ako jedete namirnice koje sadrže oba nutrijenta, poput brokolija, možete biti sigurni da činite dobru stvar za sebe.

Kalcijum

Znamo da je kalcijum neophodan za jake kosti, a naročito je važan za djecu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljnih količina kalcijuma u djetinjstvu pomaže da se do 18. godine postigne maksimum koštane mase, što smanjuje vjerojatnost osteoporoze kasnije u životu. Mlječni proizvodi i biljna hrana poput spanaća i mahunarki sadrže ovaj mineral.

Magnezijum

Ovaj mineral je neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog zamora. Postoje dokazi da magnezijum pomaže i da bolje spavamo, a dovoljno sna omogućava nam da tokom dana imamo dovoljno energije. Osim toga, jedno istraživanje je pokazalo da je magnezijum povezan i sa smanjenim simptomima PMS-a. Pronaći ćete ga u sjemenkama bundeve, s kojima ćete dobiti i dozu cinka, koji sprečava grčeve.

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a tijelu pomaže da proizvodi važan hormon štitne žlijezde T3.

Kalijum

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska i izuzetno je važan za zdravlje srca, a igra važnu ulogu i u radu nervnog sistema. Banane su izvrstan izvor kalijumaa, ali nisu jedini: zeleno povrće, slatki krompir i losos sadrže i više kalijuma od banana.

Bonus video: