Visok krvni pritisak kod djece

Pošto hipertenzija često ne izaziva značajne simptome, važno je da se krvni pritisak vašeg djeteta provjerava najmanje jednom godišnje.

6080 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako je hipertenzija stanje koje prvenstveno pogađa odrasle, visok krvni pritisak postaje sve češći kod djece i tinejdžera. Uzroci mogu varirati od određenih zdravstvenih problema ili uzimanja određenih ljekova do drugih faktora, kao što su porodična istorija arterijske hipertenzije, starost, tjelesna masa i još mnogo toga.

Šta definiše hipertenziju kod djece?

Klinička definicija hipertenzije kod djece varira u zavisnosti od uzrasta, visine i pola djeteta. Da bi vašem djetetu bila dijagnostikovana hipertenzija, njegov krvni pritisak mora biti veći ili jednak 95. percentilu djece istog uzrasta, visine i pola. I ne samo to, očitavanje vrijednosti pritiska mora ispuniti taj kriterijum u tri odvojena mjerenja.

Adolescenti od 13 i više godina imaju iste dijagnostičke kriterijume kao i odrasli. Dakle, u ovoj grupi, vrijednosti krvnog pritiska moraju biti 140/90 mm Hg ili više da bi se dijagnostikovala arterijska hipertenzija.

Šta uzrokuje hipertenziju kod djece?

Postoje dvije vrste hipertenzije kod djece. Primarna hipertenzija postaje sve češća kod djece, ali je i dalje veća vjerovatnoća da se javi kod tinejdžera i odraslih. Primarna hipertenzija nastaje zbog faktora životnog stila ili uticaja genetike. Starija i gojazna djeca imaju veću vjerovatnoću da razvijuprimarnu hipertenziju.

Koji su faktori rizika, moguće komplikacije, znaci hipertenzije i kako je liječiti čitajte u dodatku Zdravlje koji dobijate besplatno uz današnje štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: