Za pušače, bivše pušače i ostale: Tri namirnice koje pomažu plućima

Đumbir, bijeli luk i kurkuma pomoći će vašim plućima. Otkrijte kako da ih koristite

14013 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Studije su pokazale da konzumacije određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih materija u organizmu.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za čišćenje disajnih puteva, moćnom biljkom s protivupalnim djelovanjem koja suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i djelotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda, piše zadovoljna.hr. Bijeli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i sistemom za varenje.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan. Dnevno ne bi trebalo konzumirati više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni koja je pravilna doza konsultujte se sa ljekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci svježi korijen ili začin u prahu. Neke studije su pokazale da ova biljna vrsta poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija koje su posljedica pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to, đumbir služi i kao prevencija bolesti disajnog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka i raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protivupalnim dejstvima kurkume, pomiješajte je s malo crnog bibera.

Bonus video: