Kako probuditi "hormon sreće"?

Kada se otpuste u cirkulaciju, endorfini mogu pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju stresa i mogu izazvati osjećaj euforije

33416 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Endorfini su hemijski glasnici u ljudskom organizmu koje luče određeni djelovi nervnog sistema, a čija uloga još uvijek nije sasvim jasna. Zna se međutim da endorfini pomažu u umanjivanju bola, a istovremeno izazivavaju pozitivna osjećanja, pa se nekad nazivaju i ‘’hormonima sreće i zadovoljstva’’.

Kada se otpuste u cirkulaciju, endorfini mogu pomoći u ublažavanju bolova, smanjenju stresa i mogu izazvati osjećaj euforije. Ukratko, mogu učiniti da se osjećate prilično dobro. U nastavku teksta vam donosimo par savjeta kako možete povećati količinu endorfina u organizmu.

Vježbajte

Fizičke prednosti vežbanja se ne mogu poreći. Njegove prednosti za mentalno zdravlje su isto tako impresivne, u velikoj mjeri zahvaljujući endorfinu.

Imajte na umu sljedeće:

Oslobađanje endorfina je povezano sa kontinuiranim vježbanjem

Istraživanja iz 2011. godine sugerišu da se oslobađanje endorfina dešava nakon 30 minuta vježbanja.

Vježbanje umjerenog intenziteta može biti najbolje

Studija iz 2017. godine otkrila je da su 22 učesnika iskusila euforična osećanja povezana sa oslobađanjem endorfina nakon sat vremena vježbanja umjerenog intenziteta. Umjereno vežbanje znači da vam se ubrzava rad srca i disanje.

Probajte akupunkturu

Ovaj alternativni tretman je porijeklom iz kineske medicine, a u kojem se koriste veoma tanke igle radi stimulacije određenih tačaka u organizmu. Do sada je akupunktura ispitivana u brojnim stanjima, kao što su hronična bol, insomnia (nesanica), anksioznost i depresija, simptomi predmenstrualnog sindroma i sl. Brojne studije su dokazale da se nakon ubacivanja igle u akupunkturne tačke oslobađa određena količina endorfina što doprinosi povoljnom terapijskom efektu akupunkture.

Odvojite vrijeme za meditaciju

Prema istraživanju iz 2011. godine, meditacija je još jedan način da se pokrene oslobađanje endorfina. Meditacija vam može pomoći da se opustite i postignete unutrašnji osjećaj smirenosti.

meditacija
foto: Shutterstock

Takođe može obezbjediti i druge zdravstvene prednosti, uključujući sljedeće:

  • poboljšano fizičko zdravlje
  • poboljšano raspoloženje
  • bolji san

Da biste započeli meditaciju:

Izaberite mirno, udobno mjesto za sjedenje.

  • Opustite se.
  • Neka se sve vaše misli, pozitivne ili negativne, uzdignu i prođu pored vas.
  • Kako se misli pojavljuju, pokušajte da ih ne osuđujete, ne držite se za njih ili ih odgurnite.
  • Počnite tako što ćete ovo raditi 5 minuta i vremenom napredujte do dužih sesija.

Probajte aromaterapiju

Prema studiji iz 2012. godine, čini se da aromaterapija lavandom pomaže u ublažavanju anksioznosti. Razlog je to što primjena esencijalnih ulja (kao što je lavandino) mogu dovesti do oslobađanja endorfina.

Možete probati druga eterična ulja, kao što su:

  • ruzmarin
  • citrusni mirisi kao što su narandža, grejpfrut ili bergamot
  • tamjan

Prepustite se vinu i/ili tamoj čokoladi

Jedenje čokolade podstiče proizvodnju i sekreciju endorfina. Ova prijatna osećanja mogu doprinijeti žudnji za čokoladom koju imate kada se osjećate loše ili pod stresom. Čaša crnog vina takođe doprinosi oslobađanju endorfina.

Smijeh

Smijanje može pomoći da se podigne loše raspoloženje i ublaži osjećaj anksioznosti i stresa. Postoji čak i vrsta kognitivne bihejvioralne terapije koja se zove terapija smijehom koja može pomoći u smanjenju osjećaja stresa i depresije.

smijeh, osmijeh
foto: Shutterstock

Sljedeći put kada vi i vaši prijatelji ne možete da odlučite šta da gledate na filmskoj večeri, opredijelite se za komediju i uživajte u povećanju nivoa endorfina u organizmu.

Sunčajte se

Sunčeva svjetlost ima brojne prednosti po ljudsko zdravlje: pomaže vašoj koži da proizvodi vitamin D, podstiče proizvodnju serotonina i melatonina, što može pomoći u poboljšanju raspoloženja, povećanju energije i boljem spavanju.

Sunčanje
foto: Shutterstock.com

Ultraljubičasto zračenje na suncu takođe može povećati nivo endorfina. Izlazak vani nekoliko puta nedjeljno po oko 15 minuta obično će vam biti dovoljno da imate koristi od izlaganja suncu.

Pošto UV zračenje može povećati rizik od razvoja raka kože, važno je uživati u sunčevoj svjetlosti umjereno. Uvijek koristite kremu za sunčanje sa SPF 15 ili više ili prekrijte izloženu kožu ako ostanete vani duže od 15 minuta.

Uživajte u masaži

Terapija masažom pomaže u oslobađanju od stresa i može pomoći u poboljšanju simptoma nekih zdravstvenih problema, kao što su hronični bol i umor. Ove prednosti su povezane sa većom koncentracijom hormona, uključujući endorfine, koji se oslobađaju masažom. Masaža takođe povećava nivo oksitocina, dopamina i serotonina.

masaža
foto: Shutterstock

Drugim riječima, zaista ne možete pogriješiti sa terapijom masaže. Ako ste ranije probali masažu i nije vam se dopala, imajte na umu da postoji mnogo vrsta masaža koje možete izabrati.

Opredijelite se za toplu kupku

Topla kupka vam može pomoći da se smirite nakon stresnog ili napornog dana. Toplota vode može pomoći u ublažavanju napetosti i bolova u mišićima, ali takođe može izazvati oslobađanje endorfina u cirkulaciju.

Osim što vam pomažu da se opustite, redovne tople kupke takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 28. jula, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: