Ako pijete ove ljekove izbjegavajte boravak na suncu

Za više od pedesetvrsta ljekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem

12920 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzimanje nekih ljekova uz istovremeno izlaganje UV zracima može da podstakne alergijsku reakciju na koži.

"Osobe koje su na terapiji antibioticima trebale bi da potpuno izbjegavaju sunčanje. Poznato je da hormonski status utiče na pigmentaciju kože, zato se žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili su na hormonskom liječenju treba da se posebno čuvaju sunca. Naime, takva terapija, kao i neki ljekovi koji se uzimaju, na primjer, zbog dijabetesa, senzibilizišu kožu na UV zračenje pa može doći do pojave svraba, smeđih mrlja, a koža na nekim mjestima može čak i da pobijeli tj. potpuno izgubiti pigment. Prije izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke. Hemijske materije koje su u sastavu takvih preparata u dodiru s UV zracima mogu izazvati alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti" kazala je za živim.hr dermatološkinja Marija Buljan.

Važno je dobro se informisati koji ljekovi mogu izazvati reakciju na suncu. Farmaceut vas može obavijestiti ako je lijek koji vam je prepisan fotosenzitivan.

Uzimanje takvog lijeka uz istovremeno izlaganje suncu može dovesti do fototoksične reakcije - kada se lijek pojačan djelovanjem sunca aktivira i ošteti kožu ili do fotoalergijske reakcije - kada sunčeva svjetlost izmijeni strukturu lijeka što imuni sistem prepozna kao strano tijelo i pokrene alergijski odgovor kojeg prati upala i ekcem na koži.

Uobičajeno je pravilo da se bolesnici koji uzimaju ljekove s oprezom izlažu suncu, lijek uzimaju naveče tako da se apsorbuje tokom noći, ili da u potpunosti izbjegavaju sunčanje.

Za više od pedeset ljekova poznato je da mogu doći u interakciju sa suncem. Među njima su antimikrobni ljekovi (ciprofloksacin, levofloksacin, doksiciklin, kombinacija sulfametoksazola i trimetoprima), antihistaminici za liječenje alergija (difenhidramin), ljekovi za bolesti srca (amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril), diuretici (furosemid, hidroklorotiazid), antihipertenzivi (diltiazem, enalapril), statini (fluvastatin, pravastatin), antidepresivi (amitriptilin), nesteroidni protivupalni ljekovi (naproksen, piroksikam), hipoglikemici (derivati sulfonilureje - glibenklamid) ljekovi protiv akni (izotretinoin)...

Pored toga, vitamini A i B6 i kantarion takođe mogu izazvati osip ako se uzimaju uz izlaganje suncu. Poznato je da takav učinak mogu imati i parfemi. Ako dođe do reakcije mogu pomoći hladni oblozi i kortikosteroidi, a ako se osip ne povuče treba otići kod ljekara.

Bonus video: