Krastavac,mnogo više od salate

Poslije ovih činjenica- ješćete ga svaki dan

29112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sada je sezona krastavaca, koji su puni vitamina, minerala i antioksidansima. Veoma dobra i korisna namirnica za cjelokupan organizam, a i za samu kožu.Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao deo ishrane, već i tradicionalne medicine.

Mnogima je ovo povrće sastavni dio svakog ručka, kao dodatak salati, ali mnogi nisu svjesni koliko je korisno. Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira.

Pomaže u skidanju kilograma

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

krastavac
foto: Shutterstock

Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da rIJeši probavne probleme.

Hidrira kožu i kosu

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tijela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C, kao cink, a oni su ključni za lijepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

krastavac
foto: Shutterstock

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju privremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i može da smanji nivo holesterola

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola.

Jača kosti i zube

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.

krastavac
foto: Shutterstock

Može da eliminiše loš zadah

Ukoliko konzumirate krastavac možete da zaboravite na žvakaće gume i na borbu sa neugodnim zadahom. Krastavac će osvježiti usnu duplju i zaliječiti ranice. Stavite jedan isječen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane.

Krastavac voda-čudo od napitka

Krastavac voda poznata je i kao “infuzija od krastavaca” ili detoks napitak od krastavaca, a savršen je način da hidrirate i čistite organizam tokom cijelog dana.

krastavac
foto: Shutterstock

Krastavac voda detoksikuje organizam i čini da se osjećamo sito i tako regulišemo apetit. Ako želite da smršate, ova voda je odličan prirodni pomagač u tom procesu. Krastavac je superhrana, a u kombinaciji sa vodom čini zdrav i nevjerovatno dobar napitak po naš metabolizam i zdravlje.

krastavac
foto: Shutterstock

Oljuštite i isijecite jedan veći organski krastavac na kolutove. Krastavac stavite u 1,5 litar vode i obavezno dodajte led. Zatvorite flašu ili poklopite posudu u kojoj je krastavac voda, a zatim je stavite u frižider da odstoji najmanje jedan sat. Krastavac voda imaće najbolje dejstvo ako je ostavite da odstoji preko noći.U krastavac vodu možete dodati limun i nanu, po želji.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 11. avgusta, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: