Crveni dlanovi: Nekad su simptom ozbiljne bolesti

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajno crvenilo dlanova može biti rani znak bolesti masne jetre, što može izazvati brojne komplikacije za organizam

10493 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dijagnoze bolesti jetre sve su češće zbog sve nezdravijeg načina života. Važno je biti svjestan manje uobičajenih znakova jetrenih bolesti – uključujući onaj koji se pojavljuje na vašim rukama.

Stručnjaci upozoravaju da crvenilo dlanova može biti rani znak bolesti masne jetre. Previše masnoće u jetri može izazvati upalu i ožiljke, što može uzrokovati cirozu, sprečavajući ovaj marljivi organ da radi svoj posao.

Otkazivanje jetre može uticati na mnoge organe u vašem tijelu. Akutno otkazivanje jetre može prouzrokovati komplikacije kao što su infekcija, nedostatak elektrolita i krvarenje.

Bez liječenja, i akutni i hronični problemi vezani za rad jetre mogu rezultirati smrću, prenosi klix.ba.

Znakovi bolesti masne jetre mogu uključivati: natečen stomak, proširene vene, veće grudi od normalnih kod muškaraca, crvene dlanove, kužu i oči koje izgledaju žućkasto.

Dlanovi koji pocrvene mogu biti posljedica proširenja kapilara, najmanjih krvnih žila u tijelu. Koliko će postati crveni zavisi od toga koliko je teška osnovna bolest.

Neki zdravstveni stručnjaci vjeruju da ovo crvenilo može biti uzrokovano povišenim nivoom hormona i često može biti nasljedno. Međutim, dugotrajni crveni dlanovi mogu biti ozbiljno upozorenje na bolest masne jetre.

Crveni dlanovi mogu biti povezani i sa drugim faktorima. Mogu da se jave u trudnoći, kao i kod osoba koje imaju reumatoidni artritis. Takođe, ljudi koji imaju bolesnu jetru ne moraju uvijek da imaju crvenilo dlanova kao jedan od simptoma.

Bonus video: