Ovo su prvi simptomi da vašem tijelu nedostaje magnezijum

Prije nego što posegnete za suplementima, trebali bi da potražite namirnice bogate magnezijumom

46717 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Magnezijum, poznat i kao mineral za opuštanje, igra važnu ulogu u više od 300 ćelijskih reakcija u organizmui važan je za mnoge procese u organizmu - od funkcionisanja nervnog sistema do zdravlja kostiju, ukratko za cjelokupno zdravlje. U svakodnevnoj je upotrebi odličan kao pomoć kod menstrualnih grčeva, glavobolja i problema sa varenjem.

Današnji način ishrane koja često uključuje procesuiranu hranu u kojoj se ne nalaze važni minerali i nutrijenti može dovesti do manjka magnezijuma u organizmu što može voditi do neprijatnih simptoma. Ovo su i znaci koji otkrivaju da biste nešto po tom pitanju trebali da preduzmete, piše ordinacija.hr.

Umor

Stručnjaci se slažu da je umor jedan od prvih uobičajenih simptoma koji se javljaju kada dođe do nedostatka magnezijuma u organizmu. Kako on ima ulogu pretvaranja hrane u energiju, ako ga nema dovoljno, mogli biste osjetiti umor i to čak hronični.

Gubitak apetita

Prema pisanju Američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje, gubitak apetita je uobičajen rani simptom manjka magnezijuma. Osim što nećete biti gladni, mogu se javiti i mučnina i povraćanje.

Visoki krvni pritisak

Magnezijum opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak, ako je pritisak previsok, možda je uzrok upravo manjak magnezijuma. Nezdrave navike poput pušenja, gojaznosti i konzumacije procesuirane hrane su takođe faktori koji mogu uticati na porast krvnog pritiska.

Slabost

Kada dođe do manjka magnezijuma, nivo kalijuma u mišićima takođe se smanjuje, a posljedica može biti slabost u mišićima.

Grčevi u mišićima

Jedna od najvažnijih uloga magnezijuma u organizmu je da pomaže opuštanju mišića nakon grčenja. Magnezijum pomaže i radu nerava pa će njegov manjak voditi do utrnulosti i grčeva.

Koliko je magnezijuma dovoljno?

Prema riječima stručnjaka, muškarci dnevno treba da unose oko 400 mg magnezijuma, a žene oko 310. Starijim osobama treba nešto više. Dobra ideja je da porazgovarate sa ljekarom ako mislite da patite od manjka magnezijuma u organizmu.

"Prije nego što posegnete za suplementima, trebali bi da potražite namirnice bogate magnezijumom, a on se nalazi u hrani kao što je jogurt, mlijeko, mahunarke, povrće i cjelovite žitarice", savjetuje nutricionistkinja Katharine Zeratsky. Dobro je podsjetiti i da mala porcija badema sadrži oko 20 posto potrebne dnevne doze magnezijuma.

Jeste li u rizičnoj grupi kojoj može nedostajati magnezijum?

Određeni faktori mogu da povećaju rizik od manjka magnezijuma u organizmu:

  • jedete procesuirane namirnice, a izbjegavate voće i povrće
  • uzimate ljekove koji sprečavaju apsorpciju magnezijuma
  • pijete redovno alkohol
  • imate anoreksiju ili bulimiju
  • oporavljate se od alkoholizma

Ako mislite da ne unosite dovoljno magnezijuma, razgovarajte s ljekarom koji može odrediti nivo magnezijuma uz pomoć laboratorijskih testova krvi.

Bonus video: