IZ TRADICIONALNE KINESKE MEDICINE

Stalno se budite noću u isto vrijeme? Evo šta vam tijelo govori

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, hronični poremećaji spavanja obično su izazvani neravnotežom između elemenata jin i jang, što vodi poremećajima toka energije u vašem tijelu.

20437 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada ste u dobrom fizičkom stanju, energija slobodno teče kroz vaše tijelo, ali ako imate zdravstvenih problema, vjerovatno postoji blokada u određenom organu koja vas može probuditi tokom noći.

Ako se budite između 23 sata i 1 sat

Ovo vrijeme povezano je sa žučnom kesom. Ovaj organ razgrađuje masnoću koju ste tokom dana unijeli u organizam. Buđenje u ovo vrijeme znači da jedete pretešku i premasnu hranu i da je vrijeme da promijenite prehrambene navike.

Isto tako, buđenje u ovo vrijeme može da znači i da u sebi zadržavate negativne emocije poput gorčine, gnijeva, kao i da osuđujete sebe i/ili druge. Sopstvene ili tuđe greške drže vas budnima.

Ako se budite između 1 i 3 sata

U ovo vrijeme tijelo osvježava jetru, koja je čistač našeg organizma. Buđenje u ovo doba noći može značiti da vam je jetra preopterećena te da radi pojačano. Tijelo vas upozorava da promijenite ishranu i smanjite unos alkohola.

Isto tako, buđenje u ovo vrijeme vezano je uz negativne emocije pout ljutnje, gnijeva i krivice koji vam ne dozvoljavaju da se opustite.

Ako se budite između 3 i 5 sati

Ovo doba dana povezano je sa plućima, koja sakupljaju kiseonik, šalju ga u ostale organe i pripremaju tijelo za novi dan. U to vrijeme pluća se čiste. Ako se budite između tri i pet u noći, to može biti znak da su vam pluća preopterećena zagađenim vazduhom ili porokom poput cigarete, ali i teškom hranom.

Isto tako, buđenje u ovo vrijeme povezano je s osjećanjima poput tuge i žaljenja, što može značiti da vam se u životu dogodilo nešto negativno što niste u potpunosti prihvatili ili riješili.

Ako se budite između 5 i 7 sati

Ovo vrijeme povezano je sa debelim crevom, koje se tada čisti i obnavlja. Ovaj proces vrlo je važan za čitav organizam, a buđenje u ovo vrijeme može značiti da je tijelo dehidrirano i da mu nedostaje tečnosti.

Kada je o emocijama riječ, buđenje između 5 i 7 sati ujutro povezano je sa nestrpljenjem, prazninom i nesigurnošću. Isto tako, to može značiti da vam u životu treba promjena, kretanje i rad na sebi, prenosi Prva.rs.