Nikada ne sjedite s prekrštenim nogama: Ovo su razlozi

Ovaj način sjedjenja povezan je, pored ostalog, sa povišenim krvnim pritiskom

96903 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogima je prirodno da sjede s prekrštenim nogama, ali profesionalni osteopat, Kanađanin Brendon Talbot upozorio je na štetu koju to može pričiniti vašem kardiovaskularnom sistemu. On upozorava da pritisak koji položaj s prekrštenim nogama pravi može oštetiti vene.

"Dok sjedite izbjegavajte da prekrstite noge. Sva krv iz donjih udova tada otiče u venu koja ide ispod područja prepona", objašnjava.

Ovaj način sjedjenja takođe je povezan sa povišenim krvnim pritiskom, upozorava stručnjak. Uvriježeno mišljenje je da prekrštene noge mogu dovesti do proširenih vena, ali malo je dokaza koji bi sugerisali da je to istina.

Talbot preporučuje neke promjene načina života kako bi poboljšali zdravlje vena, kao što je redovna fizička aktivnost.

"Redovno vježbajte kako bi vam krv tekla kroz vene. To ne mora biti naporan trening, to može biti nešto jednostavno poput hodanja. Sve u tijelu se oslanja na kretanje, sve do ćelijskog nivoa", pojasnio je Talbot.

Održavanje niske tjelesne težine takođe može poboljšati zdravlje vena, jer smanjuje mogućnost visokog krvnog pritiska i manje opterećuje vene.

"Kada vodite računa o tjelesnoj težini, smanjujete rizik od visokog krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak može vremenom oslabiti zidove krvnih sudova. Unutrašnje salo takođe može da optereti obližnje krvne sudove, ograničavajući protok krvi i povećavajući pritisak na vene", upozorava.

Aktivnost i kretanje, umjesto dugog stajanja ili sjedenja, poboljšavaju opšte stanje organizma, piše Mirror.

Bonus video: