Kineski naučnici predložili novu terapijsku strategiju za rak nosa i sinusa

Đun Ma tvrdi da će ova terapija poboljšati živote bar 20 odsto pacijenata sa nazofaringealnim karcinomom

5209 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživački tim iz Kine predložio je novu terapijsku strategiju za pacijente sa nazofaringealnim karcinomom, tj. rakom nosa i sinusa, saopštio je Univerzitet Sun Jat-sen.

Naučnici iz Onkološkog centra tog univerziteta sproveli su treću fazu kliničke studije koja je pokazala da je za pacijente sa niskorizičnim nazofaringealnim karcinomom dovoljna samo radioterapija, umjesto uporedne radioterapije i hemioterapije, što pacijentima omogućava bolji kvalitet života a ne ugrožava djelotvornost njihovog liječenja, prenijela je agencija Sinhua.

U Kini je rak nosa i sinusa česta pojava. Posljednjih godina, ova vrsta karcinoma prevashodno se tretira takozvanom radioterapijom modluiranog intenziteta (IMRT), što je značajno unaprijedilo ishode liječenja, izjavio je zamjenik izvršnog direktora tog centra, Đun Ma.

U saradnji sa nekoliko drugih bolnica, Centar za onkologiju Univerziteta Sun Jat-sen sproveo je istraživanje da utvrdi je li pacijentima sa nazofaringealnim karcinomom u srednjoj (drugoj) fazi i dalje potrebno da istovremeno primaju hemioterapiju pored radioterapije.

Rezultati su pokazali da je kod pacijenata sa niskorizičnim rakom broj preživjelih sličan, bilo da su primali samo radioterapiju, bilo da su primali obje terapije istovremeno.

Pritom, oni pacijenti koji su primali samo IMRT pretrpjeli su daleko manje toksičnih i drugih nuspojava prouzrokovanih terapijom, zahvaljući čemu im je kvalitet života bio znatno viši nego u grupi koja je primala i hemioterapiju.

Nova strategija liječenja samo radioterapijom može, stoga, značajno unaprijediti kvalitet života liječenih uz istu djelotvornost terapije. Ma tvrdi da će ovo poboljšati živote bar 20 odsto pacijenata sa nazofaringealnim karcinomom.

Studiju je nedavno objavio Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA).

Bonus video: