Keto dijeta: Kako da prepoznate znake ketoze?

Ako ste ikad gledali načine kako da regulišete ishranu, sigurno ste nailazili na keto dijetu - plan ishrane sa visokim sadržajem masti, umjerenim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata koji vam može pomoći da izgubite težinu.

8086 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

I vjerovatno već znate da je cilj dijete postizanje ketoze, stanje kada vaše tijelo prelazi na sagorijevanje masti umjesto na svoj tipični izvor energije, ugljene hidrate. To je zato što se, generalno, vaše tijelo napaja glukozom, koju dobija iz hrane bogate ugljenim hidratima kao što su brašno, žitarice, povrće i voće. Ali kada drastično smanjite unos ugljenih hidrata na keto dijeti, vaše tijelo se umjesto toga napaja uskladištenim mastima. Naziv dijete potiče od ketona, kiselina koje nastaju kada vaša jetra koristi masti izvor energije. Ovi ketoni se vraćaju u vaš krvotok i koriste se za energiju.

Ali kako ćete znati kada ste dostigli ovaj režim sagorijevanja masti? Srećom, postoje neki uobičajeni znaci ketoze na koje treba obratiti pažnju. Ovi znaci imaju tendenciju da se pojave u roku od dvije nedjelje nakon što je vaše tijelo ušlo u ketozu, ali ako pravilno pratite dijetu, ne bi trebalo da traju dugo. Kada se vaše tijelo prilagodi svom novom stanju sagorijevanja masti, znaci bi trebalo da nestanu. Ako se neko od njih zadržava duže od tri nedjelje, to može biti pokazatelj da jedete previše ugljenih hidrata i da ulazite i izlazite iz ketoze:

1. Muči vas neprijatan zadah

Ketoza može biti dobra za vaš struk, ali može biti loša za vaš društveni život. U ketozi, vaše tijelo stvara nusproizvode dok razlaže masti da bi ih koristilo za energiju. Jedan od ovih nusproizvoda je aceton - isti aceton koji se nalazi u odstranjivaču laka za nokte. Ovaj otpad se eliminiše kroz urin, znoj i dah, kaže Bohmer. „Opisano je kao voćni miris, ali ne na dobar način“, kaže Boehmer. Dok miris ne nestane, naš stručnjak savetuje često pranje zuba i puckanje mente bez šećera.

2. Često ste umorni

keto
foto: Pixabay

Kako se vaše tijelo navikava na nov režim sa malo ugljenih hidrata, vjerovatno ćete se osjećati umorno. Bohmer preporučuje izbjegavanje napornih aktivnosti prvih nekoliko nedjelja dok se vaše tijelo ne navikne na sagorevanje masti. Posle dvije nedjelje, trebalo bi da počnete da se osjećate energičnije i da nemate problema sa nastavkom ili početkom treninga.

3. Grčevi postaju učestaliji

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može dovesti do poremećene ravnoteže elektrolita i minerala, što znači da biste mogli da imate nedostatak kalijuma, natrijuma i magnezijuma, kaže Bohmer. Sva tri ova hranljiva sastojka pomažu u sprječavanju grčeva, tako da možete osjetiti bol bez njih. Dok su mnogi keto fanatici uzbuđeni zbog jedenja hrane poput sira i slanine, vrlo je važno jesti puno orašastih plodova, sjemenki, avokada, lisnatog povrća i masne ribe kako bi se osiguralo dovoljno minerala.

keto, grčevi
foto: Shutterstock

4. Problemi sa nuždom

Keto dijeta zna da izazove zatvor iz dva razloga. Prvo, ne konzumirate hranu punu vlakana, poput ovsene kaše, koja sadrži ugljene hidrate (Sir, iako je ukusan, ne sadrži vlakna).

Drugo, ugljeni hidrati se pretvaraju u glikogen — koji ima visok sadržaj vode — da bi se koristio kao energija; kada ne jedete ugljene hidrate, količina vode u vašem sistemu se smanjuje, što otežava nuždu. Najbolji način da se borite protiv ovoga je da maksimalno iskoristite ugljene hidrate koje konzumirate.

"Trebalo bi da unosite ugljene hidrate iz povrća bez skroba i stvari koje imaju puno vlakana", kaže Bohmer. Karfiol, brokoli i lisnato povrće su dobri izbori. "Ako ćete se posvetiti ovome, morate se u potpunosti posvetiti", kaže ona. „Držite svoje ugljene hidrate između 20 i 30 grama po danu.“

6. Mrzovolja

Promjene raspoloženja, razdražljivost, opšta glad—ovi simptomi nisu posebni za keto. Svaka dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata učiniće da se osjećate razdraženo jer vaš mozak takođe koristi glukozu kako bi obavljao mnoge funkcije. Lišite svoj mozak glukoze na račun svog tijela, al to bi za posledicu imalo promjene raspoloženja.

Bonus video: