NOVO u Centru za Urologiju Codre

Tokom posljednjih mjeseci u Centru za Urologiju uvedene su tri nove procedure, koje se u Crnoj Gori rade jedino u Codri:

- Micro- TESE biopsija

- Multiparametrijski MRI/TRUS fuzijskabiopsija prostate

- upotreba fleksibilnog cistoskopa

32994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Centar za Urologiju Bolnice CODRA, u stručnim evropskim krugovima, prepoznat je kao jedna od najreferentnijih ustanova u regionu. Tu poziciju stekao je zahvaljujući visoko stručnim kadrovima koji su svoju edukaciju realizovali u najvećim svjetskim urološkim klinikama, zatim najsavremenijom urološkom opremom, visoko sofisticiranim operacionim salama kao i najluksuznijim odjeljenjima sa jedno i dvokrevetnim sobama apartmanskog tipa.

codra
foto: Codra

U skladu sa svojim statusom, u Centru za Urologiju Bolnice CODRA, kontinuirano se uvode nove procedure ili tehnološki obnavljaju postojeće.

Tokom posljednjih mjeseci u Centru za Urologiju uvedene su tri nove procedure koje se u Crnoj Gori obavljaju jedino u Codri, a istovremeno smo jedna od par ustanova u regionu koje imaju ekskluzivitet da svojim pacijentima ponude ove sofisticirane procedure. To su:

  • Micro- TESE biopsija,
  • Multiparametrijski MRI/TRUS fuzijska biopsija prostate
  • upotreba fleksibilnog cistoskopa
codra
foto: Codra

Micro TESE biopsija ( specifična biopsija testisa)

Jedino u Crnoj Gori u Centru za Urologiju Bolnice CODRA izvodi se Micro-TESE procedura. Takođe smo i jedna od rijetkih ustanova u regionu gdje se obavlja ovaj hirurški tretman muškaraca sa najtežim oblikom steriliteta.

Šta je Micro-TESE?

Micro-TESE je hirurška procedura koja se koristi u tretmanu muškog steriliteta.

Zahvaljujući ovoj proceduri danas se rješavaju i najteži oblici muškog steriliteta. Ovom procedurom spermatozoidi se ekstrahuju, vade iz testisa kada ih nema u ejakulatu.

U pojedinim, istina rijetkim slučajevima, micro- TESE sa radi i kod pacijenata sa lošim kvalitetom spermatozoida u ejakulatu. Ovom procedurom, moguće je doći do zdravih ili kvalitetnijih spermatozoida od onih koji su prethodno pronađeni.

codra
foto: Codra

Kako se izvodi Micro-TESE i šta je za nju neophodno?

Micro-TESE je operativni zahvat koji se izvodi u posebnoj operacionoj sali, opremljenoj mikroskopom koji ima uvećanje 25 i 50x. Proceduru obavllja urolog koji je posebno edukovan za ovaj operativni zahvat. Takodje, neophodan je i poseban put do opremljene embriološke laboratorije. Testis se u cjelini otvara jednim rezom i pod odgovarajućim uvećanjem, traže se kanalići u kojima postoji proizvodnja spermatozoida. Obučeni urolog lako prepoznaje taj dio tkiva testisa. Izdvojeni materijal se u toku operativnog zahvata dostavlja embriolozima koji ga podvrgavaju posebnim procedurama obrade spermatozoida. Procedura se završava krioprezervacijom, odnosno zamrzavanjem spermatozoida.

Micro- TESE procedurom dobija se mnogo veći broj spermatozoida nego klasičnom biopsijom ili standardnom TESE biopsijom. Takodje, Micro-TESE biopsija omogućava minimalnu traumu tkiva testisa zbog korišćenja mikroskopa i lakog uvida u vaskularne strukture.

Micro- TESE procedura se izvodi u opštoj anesteziji , traje jedan do dva sata i podrazumijeva jednodnevnu hospitalizaciju.

Ciljana mpMRI/ TRUS fuzijska biopsija prostate

U Centru za urologiju Bolnice CODRA jedino se u Crnoj Gori obavlja ova najsavremenija biopsija prostate. Takodje, Bolnica CODRA je jedna od rijetkih ustanova u regionu gdje je pacijentima dostupna ova sofisticirana procedura.

Šta je Ciljana mpMRI/TRUS fuzijska biopsija prostate i u čemu se razlikuje od standardne TRUS biopsije?

Ciljana multiparametricMR- magnetna rezonanca/ TRUS- transrektalna ultrazvučna fuzijska biopsija je tehnologija koja stvara sliku prostate spajanjem prethodno uradjenih MR slika sa realnim TRUS slikama . Ova dijagnostička procedura značajno uvećava preciznost i tačnost biopsije suspektnog karcinoma prostate.

Šta je neophodno za izvodjenje mpMRI/TRUS fuzijske biopsije prostate?

Nakon uradjene multiparametrijske MRI dijagnostike gdje iskusni radiolog utvrdjuje suspektne lezije u prostati, dajući klasifikaciju PI RADS indeksom, dalja procedura, odnosno TRUS dijagnostika, izvodi se korišnjem ultrazvučnih aparata.

Za Ciljanu mpMRI/TRUS biopsiju, NEOPHODAN je poseban ultrazvučni aparat koji je instaliran u Bolnici CODRA. Ovaj ultrazvučni aparat sa više sondi, uključujući i transrektalnu, ima poseban softer sa programom za izvodjenje ove procedure.

Ciljanu mpMRI/TRUS biopsiju mogu da izvode samo dobro edukovani urolozi, posebno obučeni za primjenu veoma specifičnog programa. U Centru za Urologiju Bolnice CODRA, svi urolozi obavljaju ovaj zahvat, nakon edukacije od strane referentnih evropskih urologa.

codra
foto: Codra

Kako se izvodi Ciljana mpMRI/TRUS fuzijska biopsija prostate?

Nakon postavljene sumnje na karcinom prostate zbog povećanih vrijednosti PSA-a kao organ markera prostate i suspektne lezije detektovane digitorektalnim pregledom, na multiparametrijskom NMRI, iskusni radiolog evidentira lokalizaciju lezija i intezitet sumnje klasifikovan sa PI RADS- om (Prostate Imaging–Reporting and Data System) od 1 do 5. Pacijentu se preporučujen obavezna mpNMRI/TRUS fuzijska biopsija prostate kod lezija klasifikovanih sa 4 i/ili 5, a preporučuje se i kod klasifikacije 3, kada pacijent ima značajnije povećane vrijednosti PSA- a.

MpMRI/TRUS fuzijska biopsija prostate podrazumijeva fuziju slike sa MR dijagnostike i tzv. živu sliku koja se dobija korišćenjem transrektalne ultrazvučne sonde uz primjenu posebnog programa na ovakvim ultrazvučnim aparatima. Posebnom iglom na transrektalnoj sondi sa sumnjivih mjesta na prostati, koja se evidentiraju ovim programom, uzimaju se djelovi tkiva karakterističnog oblika za ovu vrstu biopsije i upućuju na histo-patološku analizu.

Urolozi našeg Centra su obučeni za primjenu regionalne anestezije-periprostatičnog bloka, tako da je vrijeme hospitalizacije nakon ove procedure najviše do dva sata.

Fleksibilna cistoskopija

U Centru za Urologiju Bolnice CODRA uvedena je najsavremenija endoskopska dijagnostika promjena u mokraćnoj bešici i uretri ( izvodni mokraćni kanal )- FLEKSIBILNA CISTOSKOPIJA ili FLEKSIBILNA URETROCISTOSKOPIJA.

Šta je fleksibilni cistoskop?

Fleksibilni cistoskop je fleksibilni optički instrument najnovije tehnologije sa kojim se na poseban način ulazi kroz uretru u mokraćnu bešiku. Razlikuje se od rigidnog cistoskopa svojom debljinom ( ima znatno manji promjer) i svojom fleksibilnošću. Ovakav instrument izaziva znatno manju traumu i može bezbjedno da se koristi primjenom samo lokalne anestezije. Posebno je značajan kao dijagnostička procedura kod muškaraca. Ovakav fleksibilni cistoskop ima svoju LED rasvjetu, nekolika radnih kanala, tako da osim dijagnostičkih procedura, mogu da se znatno komfornije obavljaju i pojedine endoskopske intervencije u mokraćnoj bešici i uretri.

codra
foto: Codra

Tim urologa Bolnice CODRA:

Prof. dr Dragoljub Perović

dr Dragan Djurović

Prim. dr Marko Zupančić

dr Vladimir Brajović

dr Zoran Mrkić

dr Marko Vuković

dr Đorđije Perović

Stalni saradnici i konsultanti u redovnim terminima

Doc. Dr Ivan Vuković, Ass. Vladimir Kojović, Dr Dejan Đorđević, ( Beograd), Dr Mustafa Bazardžanović ( Tuzla). Prof. Dr Jasmin Bektić ( Insbruk, Austrija)