Benigno uvećanje prostate – najčešći dobroćudni tumor kod muškaraca

Nema boljeg liječenja od odlaska kod urologa kada nemate tegobe sa mokrenjem.

17141 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Dobroćudno uvećanje prostate – BPH (Benigna hiperplazija prostate) je najčešći dobroćudni tumor kod muškaraca i jedan je od najčešećih razloga tegoba sa mokrenjem poslije 50. godine života. Nakon pete decenije života 19 – 30%, muškaraca ima dobroćudno uvećanje prostate. Promjene u prostati se mogu javiti i poslije 40. godine tako da jedan od četiri muškarca ima tegobe sa mokrenjem zbog BPH.

Prostata je žljezdani organ i sekundarni polni organ muškarca, koji se nalazi u karlici ispod mokraćne bešike, težine 20-25 grama, sa ulogom u stvaranju jednog dijela sperme i sa ulogom olakšavanja kretanja spermatozoida. Svojim sekretom učestvuje u borbi protiv infekcije.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Smatra se da BPH nastaje kao posljedica različitih mehanizama – promjene u hormonskoj ravnoteži, starije životno doba i promjene u pojedinim strukturama prostate. Neki od faktora koji izazivaju nastanak bolesti su sigurni faktori – starije životno doba i testisi koji luče muški polni hormon (Testosteron). Smatra se da postoji i uticaj ishrane – rjeđe se javlja kod muškaraca koji jedu veće količine povrća (fito estrogeni ). Uticaj drugih hroničnih bolesti , koje pacijent ima od ranije kao što je dijabetes melitus pojačava aktvnost testosterona dok hipertenzija i kardiovaskularna oboljenja dovode do poremećaja cirkulacije u karlici i time usporavaju protok krvi, čime favorizuju smetnje od strane uvećane prostate.

Ovakva stanja se dalje mogu komplikovati urinarnom infekcijom, sepsom, stvaranjem kamenja u mokraćnoj bešici ili pojavom krvi u urinu, što zahtijeva i operativno liječenje. Simptomi mogu biti tzv simptomi mokrenja (javljaju se u toku mokrenja) kao što su otežano otpočinjanje mokrenja tzv. oklijevanje, slab mlaz uz kapanje po koje kapi urina nakon završenog mokrenja koja obično kvasi veš, naprezanje prilikom izmokravanja, dugotrajnog izmokravanja. Pored ovih postoji i druga grupa simptoma – simptomi punjenja (javljau se izmedju dva mokrenja) i to hitno mokrenje tzv. urgencija, česti a nekada stalni pozivi na mokrenje – pacijent vrlo često ide u toalet da mokri i tada obično mokri male količine urina, noćno ustajanje – sigurno najčešći simptom zbog koga se pacijent javlja urologu a u nekim fazama bolesti i hitni nagoni na mokrenje koji se završavaju puštanjem mokraće u veš.

Dijagnoza se postavlja razgovorom sa pacijentom koje može sadržati i rešavanje upitnika kojim se preciznije procjenjuju tegobe /IPSS upitnik/, pregledom koji obuhvata pregled penisa, testisa i DRE – digitalno rektalni pregled.

Ultrazvuk je danas standardni dio pregleda i njime se gleda urinarni trakt ali i određuje zapremina prostate, odnosno eventualni zaostatak mokraće nakon pražnjenja bešike – rezidualni urin.

Današnji načini liječenja pacijenata, sa tegobama koje izaziva dobroćudno uvećanje prostate, mogu biti- od stalnog praćenja bez ikakve terapije, preko liječenja ljekovima do različitih metaoda minimalno invazivnog operativnog liječenja ili klasične – otvorene hirurgije.

Nema boljeg liječenja od odlaska kod urologa kada nemate tegobe sa mokrenjem.

U prevenciji je SPAS. Povremeni pregled – bez ili sa manjim tegobama, obično jednom godišnje, a kod izraženijih tegoba i češće, najbolja je prevencija od većih komplikacija.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Zakažite pregled: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2, Podgorical