Deset načina da ostanemo budni bez kofeina

Ukoliko se osjećate bezvoljno i pospano jedan od načina da se “podignete” jeste fizička aktivnost. Vaše tijelo će se vježbanjem razbuditi

19631 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kofein je poznat kao supstanca koja je najdjelotvornija u situaciji kada je potrebno da zadržimo budnost. Međutim, postoji još nekoliko načina da ostanemo budni, a da ne pijemo kafu i čaj.

Salata za užinu

Lisnato povrće kao što su spanać i kelj puni su vitamina B. Vitamin B je dio procesa stvaranja energije u našim ćelijama i unošenje ovih namirnica učiniće da se osjećamo bolje i budnije.

Kofein zamjenjuje i dovoljno unošenja vode

Ako se osjećate umorno, možda bi trebalo da pijete više vode. Jedan od znakova dehidracije je umor. Unošenjem dovoljno tečnosti osjećaćete se budnije i energičnije.

Važnost šetnje

Ne samo da će promjena prostora i malo svježeg vazduha probuditi vaša čula, sunce će vam pomoći da regulišete ciklus spavanja i buđenja. Pokušajte da odvojite najmanje 30 minuta dnevno i provedete na sunčevoj svjetlosti -sat vremena ukoliko patite od nesanice.

Kofein možete da zamijenite i vježbanjem

Ukoliko se osjećate bezvoljno i pospano jedan od načina da se “podignete” jeste fizička aktivnost. Vaše tijelo će se vježbanjem razbuditi. Vježbanje takođe oslobađa endorfine- hormone “dobrog osjećaja” i daje vam dozu prirodnog poboljšanja raspoloženja.

Održavajte rutinu

Ako idete u krevet i budite se u isto vrijeme svakog dana, vaše tijelo će naučiti kada je vreme da budete budni, a kada je vrijeme za odmor.

Aromaterapija kao lijek za pospanost

Određeni mirisi mogu vam pomoći da pokrenete svoja čula i da se fokusirate, kao i da podignete nivo energije. Da biste se osjećali budnije, probajte da prostor u kome radite oplemenite mirisom ulja od eukaliptusa, limuna ili peperminta.

Birajte proteine umjesto ugljenih hidrata

Umjesto ishrane bogate ugljenim hidratima koja će vam pomoći da ostanete budni, izaberite hranu koja uključuje proteine ili zdrave masti. Oni će vam pomoći da izbjegnete pad šećera.

Odmorite se od ekrana

Osećaj pospanosti može biti način da vam oči kažu da im je potrebna pauza od fokusiranja na ekrane. Da biste izbjegli naprezanje očiju, redovno pravite pauze i gledajte u nešto što odmara oči.

Drijemanje za budnost

Ponekad vašem tijelu treba samo resetovanje. Sesija zatvorenih očiju od 15 do 30 minuta može vam pomoći da se tokom ostatka dana osjećate budnije i da poboljšate raspoloženje.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 15. septembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: