Provjerite ovih pet brojeva i saznajte kakvog ste zdravlja

Prekontrolišite brojke koje su ključne za vaše zdravlje i pogledajte šta u vezi sa nnima možete preduzeti

16798 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji mnogo savjeta o tome kako sačuvati zdravlje, od toga koliko čaša vode u danu treba popiti, koliko koraka prehodati, koliko sati spavati, koliko minuta u danu vježbati, koliko porcija voća i povrća jesti... Često može biti zbunjujuće pratiti sve te savjete i ne znati koliko su djelotvorni, ali dobra vijest je da biste zapravo trebali da znate pet ključnih brojki, jer će vam one pokazati šta se događa u vašem tijelu.

Koliki vam je krvni pritisak?

Cilj: između 90/60 i 120/80

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) rijetko ima primjetne simptome i, ako se ne liječi, povećava rizik od ozbiljnih problema kao što su srčani i moždani udar, piše Gloria.

Kako to popraviti: Način života i navike koje prakticirate mogu pomoći u sprječavanju i snižavanju visokog krvnog pritiska. Savjetuje se da smanjite dosoljavanje hrane i alkohol i da smršate, odnosno zadržite primjeren indeks tjelesne mase. Takođe, redovno vježbajte, kafu ograničite na dvije šoljice dnevno, ako pušite, prestanite...

Kako otkriti svoj broj: Možete zatražiti od svog izabranog doktora da vam izmjeri krvni pritisak, a, takođe, kod kuće uz provjereni aparat za pritisak, pridržavajući se savjeta o pravilnom mjerenju u kućnim uslovima.

Koliki vam je šećer u krvi?

Cilj: od 3.9 do 6.1 mmol/L krvi.

Tokom dana normalno se nivo šećera mijenja nakon uzimanja obroka, pa tako dva sata nakon jela može porasti na od 6.7 do 7.8 mmol/L krvi.

Visoki šećer u krvi prouzrokuje šećernu bolest, koja ako se ne liječi može imati ozbiljne dugoročne učinke kao što su oštećenje nerava i kardiovaskularne bolesti.

Kako to popraviti: Oni kojima je dijagnosticiran predijabetes ili dijabetes treba da slijede preporuke ljekara o ishrani i uzimanju terapije, a svima ostalima savjetuje se ishrana zasnovana na povrću u voću, cjelovitim žitaricama, ribi i zdravim proteinima. Hodanje može pomoći da se smanji šećer u krvi, a od pomoći smože biti i ispijanje više vode i izbjegavanje rafiniranih namirnica i prerađene hrane.

Kako otkriti svoj broj: Ako imate simptome, uključujući prekomjernu žeđ, umor, zamagljen vid ili porodičnu anamnezu dijabetesa, kod svog ljekara opšte prakse zatražite test krvi.

Koliki vam je nivo holesterola?

Cilj: 5 ili niže ukupni; LDL-holesterol manje od 3 mmol/L, a HDL holesterol više od 1-1.5 mmol/L

Visok nivo holesterola u krvi može dovesti do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti uključujući srčani i moždani udar. Najvećim krivcem smatra se ishrana životinjskog porijekla i masna hrana, ali neki ljudi imaju nasljedno povišen holesterol. Visoki nivoi holesterola mogu biti prouzrokovane i nedovoljnom tjelesnom aktivnišću, prekomjernom tjelesnom težinom, pušenjem i konzumiranjem alkohola.

Kako to popraviti: Dobar način za snižavanje holesterola je mediteranska ishrana koja uključuje puno povrća i nemasnog mesa. Redovna fizička aktivnost takođe može pomoći u regulisanju holesterola. Ako promjena životnih navika ne doprinese snižavanju holesterola, ljekar će vam prepisati lijek.

Kako otkriti svoj broj: Vaš izabrani ljekar može savjetovati da provjerite nivo holesterola. Godine, težina, visoki krvni pritisak ili dijabetes stanja su koja utiču i na povišene nivoa holesterola.

Koliki je indeks tjelesne mase?

Cilj: 20 -25

Indeks tjelesne mase je formula koja se koristi da bi se utvrdila zdrava težina - jeste li pothranjeni ili debeli, odnosno gojazni.

Previsoki ili preniski indeks tjelesne mase povećava rizik od zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tipa 2 i rak.

Kako to popraviti: Uravnotežena ishrana i redovito kretanje najbolji su način da se indeks tjelesne mase drži u zdravom rasponu. Ako imate višak kilograma pokušajte sa smršate jedući manje kalorija, smanjite veličinu porcija, smanjite visokokaloričnu hranu i piće.

Kako otkriti svoj broj: Računa se tako što se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. BMI kalkulator (prema engl. body mass indeks ili BMI) može se naći na internet stranicama.

Koliko kalorija dnevno unosite?

Cilj: 2,000 kalorija dnevno za žene i 2,500 za muškarce.

Međutim, unos kalorija takođe varira u zavisnosti od godina, metabolizmu i nivoom fizičke aktivnosti, između ostalog. Kalorije pomažu u mjerenju količine energije koju daju hrana i piće, a dodatne kalorije tijelo će pretvoriti u masnoću.

Kako to popraviti: Treba ustanoviti i pokušati se držati preporučenog broja kalorija.

Kako otkriti svoj broj: Kalkulatori kalorija mogu se pronaći online ili se može preuzeti aplikacija.

Kalkulator će procijeniti broj kalorija potrebnih svaki dan za održavanje, gubitak ili dobijanje na težini, nakon što unesete detalje kao što su vaša visina, težina i navike vježbanja.

Bonus video: