Ruzmarin: Ublažava nervozu i služi kao prirodni antibiotik

Omiljen od davnina, ruzmarin je bogat ljekovitim svojstvima i praktično se oduvijek njegovo lišće, svježe i osušeno, koristilo i za hranu i za ljekovite svrhe

9674 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruzmarin ne samo da je savršen u kuhinji kao začin već je i prirodni lijek koji se široko koristi u aromaterapiji ili biljnoj medicini.

Spada među biljke koje se smatraju pravim prirodnim antibioticima, toliko da bi eterično ulje ruzmarina moglo biti među najmoćnijim prirodnim antibioticima koji su nam dostupni.

Iz ruzmarina se dobiva vrlo snažno eterično ulje koje djeluje direktno na središnji nervni sistem, a posebno se preporučuje njegova primjena kada je potrebno vratiti ravnotežu nakon situacije jakog emocionalnog ili fizičkog stresa, prenosi Novi list.

Eterično ulje ruzmarina u aromaterapiji je blagotvoran lijek za disajne puteve i može biti korisno za podsticanje cirkulacije ako se koristi razrijeđeno u osnovnom biljnom ulju – na primjer ulju susama ili ulju slatkog badema – za masažu.

Takođe, u aromaterapiji ruzmarin u obliku eteričnog ulja ublažava nervozu i tjeskobu, ima jaku moć pročišćavanja, poboljšava koncentraciju i koristan je za ublažavanje bolova u mišićima.

Eterično ulje ruzmarina preporučuje se i kao prirodni lijek protiv prehlade. Konačno, u prirodnoj kozmetici ruzmarin se koristi u obliku losiona za masažu vlasišta i jačanje kose.

Kako napraviti domaću vodu od ruzmarina

Kako bismo kod kuće pripremili ovu veoma korisnu vodu, dovoljno je zagrijati šoljicu vode i u nju staviti kašiku listića ruzmarina. Ne preporučuje se da voda provri: previsoka temperatura tečnosti mogla bi da ugroziti dobrobiti biljke.

Listove ruzmarina ostavite da odstoje u vodi pet ili šest minuta prije nego što ih procijedite. Nakon što se ohladi, ruzmarinovu vodicu možete držati u staklenoj bočici i koristiti je kao tonik za čišćenje lica.

Može se piti za poboljšanje probave jer smanjuje nadutost i zadržavanje vode. Dovoljno je dodati nekoliko kašika vode od ruzmarina u litar vode koju ćemo piti prije glavnih obroka.

Bonus video: