Reakcije organizma na promjenu vremena: Ko je najugroženiji?

Nagle promjene vremena iscrpljuju odbrambene sposobnosti organizma i stavljaju ga u stresnu poziciju

12936 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zašto nam se spava kada pada kiša, zašto se smijemo kad je sunčan dan. Šta su biometeorološke dileme i meteoropatija?

Plavo, vedro nebo pokreće čovjeka na rad i stvaranje, dok tmurno vrijeme utiče da imamo manjak energije, da budemo pospani. Na nagle promene vremena reaguju ljudi, ali i drugi živi svijet. Reakcija organizma koja se manifestuje kada dođe do promjena meteoroloških faktora, jeste meteoropatija.

„Meteoropate su stariji ljudi jer je metabolizam kod njih sporiji i teže se prilagođavaju promenama temperature. Ako imaju neku hroničnu bolest, ako su promjene u temperaturama nagle, dolazi do pogoršanja njihovih zdravstvenih simptoma" istakao je Dragan Mihić, meteorolog.

Smjena kiše, sunca, vjetra sa osilacijama u temperaturi u toku jednog dana, negativno utiče na naš organizam, piše RTS.

„Znamo da jedan veliki procent zdravog stanovništva ima povećane reakcije na nagle promjene vremena. Stabilno vrijeme ne zahtijeva adaptaciju organizma fiziološkog, ali nagle promjene naričito sva tri vremenska akorda vremena, dovode do povećane potrebe adaptacije i prilagođavanja organizma novonastaloj situaciji. To iscrpljuje odbrambene sposobnosti organizma i stavlja ga u stresnu poziciju. Meteropatskim reakcijama naročito su izloženi hronični belesnici kardiovaskularnog sistema, hipertoničari, astmatičari kao i osobe sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu", istakao je prof. dr Dragan Hrnčić, neurofiziolog.

Na vremenske oscilacije u većoj ili manjoj mjeri reaguju gotovo svi, a najteže prolaze hronični bolesnici. U takvim situacijama potrebno je izbaciti namirnice bogate mastima, dovoljno sna, kako bi se spriječile reakcije na nagle promjene vremena i najvažnije je od svega shvatiti i imati svijest da su nagle promene vremena ipak prolazne.