Vrijeme je za jačanje imuniteta: Ovo su osnovni savjeti

Istraživanja pokazuju da jarko obojeno povrće i voće jačaju imunitet bolje od većine suplemenata. Jedite puno voća i povrća – ciljajte na bar pet porcija dnevno

8224 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možete preduzeti nekoliko koraka za jačanje imuniteta, kako bi smanjili šanse za oboljevanje od respiratornih infekcija i da bi sačuvali dobro zdravlje.

Životne navike koje pozitivno utiču na jačanje imuniteta

Smanjite svakodnevni stres

Hronični stres može negativno uticati na reakcije imunog sistema, čineći vas ranjivijim i podložnijim razbolijevanju. Otkrijte svoje lične strategije za smanjenje stresa i redovno ih praktikujte.

Obezbijedite sebi dovoljno sna

Spavanje ima veliki uticaj na imunološku funkciju, pa je ključno da kvalitetno i dovoljno spavate. Praktikujte da svako veče odete na spavanje u približno isto vrijeme - isključite ekrane, obezbijedite da je soba hladna, tiha i mračna i podsjetite se da ćete sebi pomoći ako odete na spavanje na vrijeme.

Redovno vežbajte

Umjerena, redovna fizička aktivnost pomaže da se poveća funkcija imunološkog sistema, podižući nivo bijelih krvnih zrnaca i antitijela koja se bore protiv infekcije, povećava cirkulaciju i smanjuje hormone stresa. Prilagodite vježbe kućnim uslovima.

Uspostavite i slijedite program vježbanja, kako biste spriječili respiratorne infekcije, ali i poboljšali kognitivnu i fizičku otpornost.

Ishrana

Istraživanja pokazuju da jarko obojeno povrće i voće jačaju imunitet bolje od većine suplemenata. Jedite puno voća i povrća – ciljajte na bar pet porcija dnevno. Uključite fermentisano povrće (kisjeli kupus, turšija i dr. ) ili drugu hranu koja sadrži probiotike korisne za naš digestivni trakt.

Pomozite sebi kroz hidrataciju i odmor

Kada se borite sa infekcijama gornjih disajnih puteva, glavni prioriteti su obilna hidratacija i odmor. Pijte puno tečnosti; domaće čorbe od povrća ili bistre supe od kostiju takođe su izuzetno korisni.

Razni biljni čajevi / topli napici

Biljni čajevi i topli napici mogu pomoći kod hidratacije i smanjenja simptoma. Dobar izbor uključuje papriku, đumbir, eukaliptus, kamilicu i toplu vodu sa limunom, medom i cimetom.

Dijetetski dodaci ishrani i hrana koja podržavaju jačanje imuniteta

Postoji nekoliko hranljivih sastojaka biljnog porijekla i dodataka ishrani koji mogu pojačati imunološku funkciju i pružiti ublažavanje simptoma tokom bolesti, a mogu ujedno skratiti trajanje bolesti. Za sprječavanje i liječenje virusnih inekcija razmislite o sljedećim suplementima i prirodnim preparatima:

Vitamin C

Vitamin C može pomoći u sprečavanju infekcija, uključujući one izazvane bakterijama i virusima. Pokazalo se da redovno uzimanje vitamina C skraćuje trajanje prehlade, a veće doze vitamina C tokom bolesti mogu takođe delovati antihistaminski i protivupalno.

Vitamin D

Vitamin D, poznat kao „vitamin sunčevog zračenja“, jedna je od najvažnijih i najmoćnijih hranljivih materija za podršku imunološkom sistemu. Brojne studije su pokazale da pomaže smanjenju rizika od prehlade i gripa.

Vitamin A

Za kratkotrajnu upotrebu, posebno za one sa umjerenim nedostatkom vitamina A, suplementacija može biti od velike pomoći u podršci telesnoj sposobnosti da se bori protiv infekcija, posebno u pogledu respiratornih infekcija.

Cink

Cink ima značajnu ulogu u jačanju imuniteta. Cink, često dostupan u obliku pastila, može pomoći da se smanji učestalost infekcija, kao i trajanje i jačina prehlade ako se uzimaju u roku od 24 sata od početka infekcije.

Selen

Selen, ključni hranjivi sastojak za imunološku funkciju, je takođe antioksidans koji pomaže da se pojača odbrana tela protiv bakterija i virusa. To može naročito pomoći u zaštiti od određenih sojeva virusa gripa. Selen se lako dobija iz hrane, a najbogatiji izvor su brazilski orasi.

Med

Med, ublažava manje bolove i upale sluzokože, ima antioksidativna svojstva i ima antimikrobne efekte.

Ekstrakt / sirup borovnice

Ekstrakt / sirup borovnice može biti korisan u smanjenju trajanja prehlade. Kada je riječ o gripu, pokazalo se da pomaže u sprečavanju infekcije virusima gripa, kao i da pokazuje snažna antivirusna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju trajanja gripa i simptoma.

Oprez u upotrebi borovnice kod nekih osoba sa autoimunim bolestima, zbog načina na koji podstiče imuni sistem.

Bijeli luk

Beli luk sadrži mnoštvo jedinjenja koja mogu uticati na imunitet. Neke studije su pokazale da i svježi bijeli luk, kao i ekstrakt bijelog luka i neki drugi dodaci od ove biljke mogu smanjiti ozbiljnost virusne respiratorne infekcije kao i djelovati u prevenciji infekcije virusima koji mogu izazvati prehladu.

Probiotici

Probiotici sadrže „dobre bakterije“ koje ne samo da podržavaju zdravlje creva, već i utiču na funkcionisanje i regulaciju imunog sistema, piše Dr Milka Popović – stručnjakinja iz oblasti fukcionalne medicine.

Bonus video: