Pomoć naučnika: Trik za uspavljivanje uplakane bebe

Iako ovaj pristup djeluje bolje od ostalih, naučnici poručuju da roditelji ne smiju da pomisle kako je ovo čarobni štapić koji će riješiti njihove probleme

8676 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji provode besane noći pokušavajući da smire uplakanu, neutješnu bebu. Sada naučnici tvrde da postoji rješenje za mirnu noć.

Uradili su seriju eksperimenata kako bi otkrili koja tehnika uspavljivanja je najbolja. Snimili su roditelje kako maze svoje bebe, nose ih okolo, ljuljuškaju u kolicima i stavljaju u krevet, što im je pomoglo da utvrde koja metoda je najbolja.

Studija je objavljena u časopisu Current Biology, a u njoj se objašnjava kako bi roditelji trebali da svoju uplakanu bebu uzmu iz krevetića, hodaju sa njom pet minuta po ravnoj površini, bez naglog zaustavljanja ili nagle promjene smjera, a zatim sjednu i drže bebu pet do osam minuta prije nego što ju polože u krevet.

"Neutješno plakanje, posebno noću pokazalo se kao glavni izvor roditeljskog, izjavio je dr Kumi Kuroda iz Riken centra za nauku o mozgu u Saitami u Japanu, prenosi Jutarnji list.

"Ovu metodu koja traje oko 15 minuta treba isprobati prije nego što počnete da se ozbiljno brinete šta nije u redu s bebom, rekao je.

Pokreti

U boljem shvatanju problematike pomoglo im je proučavanje altricijalnih organizama, to jest onih koji su pri rođenju bespomoćni i traže njegu roditelja - poput mačaka, pasa, miševa, vjeverica i posebno ljudi. Studija je pokazala da mladunčad postaju poslušnija kada ih nosi majka, što je učinak koji se naziva prenosni odgovor.

Naučnici su koristili videozapise i podatke o otkucajima srca kako bi rangirali četiri različita pristupa umirivanju uplakanih beba: držanje beba dok sjede, stavljanje u krevetić, držanje beba u hodu ili ljuljanje u kolicima i slično. Plač se smanjio samo kada su bebe bile u pokretu, bilo da su ih majke ljuljale ili nosile. Mirno sjedenje s bebom ili stavljanje u krevetić nije zaustavilo suze.

Nakon pet minuta nošenja, sve uplakane bebe su se smirile, a polovina ih je zapala, piše u izvještaju. Ali, opasnost nije minula, čak ni za one roditelje čije su se bebe smirile. Trećina beba se opet probudila gotovo čim su ih roditelji vratili u krevet.

Otkucaji srca

Kako bi otkrili šta je probudilo bebe, naučnici su proučavali otkucaje srce. Podaci su pokazali da su otkucaji srca beba ponekad porasli i probudili bebe kada je prekinut fizički kontakt s roditeljem.

Pokušaj vraćanja bebe u krevet na nježniji način nije dalo nikakav efekt. Ali, pomoglo je sjedenje s usnulom bebom pet do osam minuta nakon šetnje s bebom kako bi ona utonula u dublji stadijum sna.

Iako ovaj pristup djeluje bolje od ostalih, naučnici poručuju da roditelji ne smiju da pomisle kako je ovo čarobni štapić koji će riješiti njihove probleme.

Studija rađena u Italiji i Japanu, u kojoj je učestvovala 21 beba, istraživačkog je karaktera, a rezultate treba dodatno utvrditi u opsežnijim studijama.

"Bebe loše spavaju po noći iz različitih razloga. Ako bebu boli stomak, mislim da ovo neće puno pomoći. Mnogi roditelji će i dalje imati besane noći", poručio je Gianluca Esposito, profesor razvojne psihologije u koautor studije na Univerzitetu Trento.

Bonus video: