Zbog čega nastaje bol u pazuhu?

Ako bol traje duže od sedam dana i ne popravlja se istezanjem i odmorom, ili primijetite bolnu kvržicu u blizini ili oko pazuha, zakažite pregled kod ljekara.

11169 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pazušna jama je osjetljivo područje koje sadrži nerve, krvne sudove i limfne čvorove. Dakle, nije neuobičajeno da osjetite nelagodnost i bol u lijevoj pazušnoj regiji. Ovaj bol može biti različitog intenziteta - od blagog do veoma jakog i često je rezultat infekcije, upale ili iritacije. Međutim, teži slučajevi mogu ukazivati na postojanje ozbiljnog stanja ili komplikacija. U nastavku teksta saznajte koji su to najčešći uzročnici bola u lijevoj pazušnoj regiji.

Alergijska reakcija

Dezodoransi, parfemi, losioni i sredstva za pranje tijela su dosta česti iritansi kože. Ako imate osjetljivu kožu ili neka oboljenja kože, bilo koji od navedenih proizvoda može izazvati alergijsku reakciju i može izazvati bol.

Ostali simptomi povezani sa iritacijom kože ili alergenima su:

upala

  • osip
  • crvenilo
  • otok
  • svrab
  • osjećaj toplote

Ako razvijete alergijsku reakciju na upotrebu kozmetičkog proizvoda ili dezodoransa, odmah prestanite da ga koristite i obratite se ljekaru da biste izbjegli ozbiljnije simptome.

Brijanje

Nepravilno ili neefikasno brijanje takođe može izazvati bol ispod lijevog pazuha. Korišćenje tupih ili prljavih sječiva može povećati rizik od razvoja infekcije i dovesti do upale folikula dlake. Kao rezultat ovakvog patološkog procesa, možete primijetiti male, bolne izbočine ili urasle dlake. Da biste izbjegli ovu neprijatnost, uvijek koristite čist, oštar brijač prilikom brijanja. Takođe, obavezno ovlažite kožu kako biste spriječili prekomjernu suvoću i iritaciju usljed prekomjernog trenja.

Infekcija

Poznato je da bakterijske infekcije kože izazivaju nelagodnost ako se razviju u pazušnj regiji. Bakterije se dobro razmnožavaju u toplim i vlažnim sredinama. Kao rezultat toga, mogu se javiti iritacija, bol ili otok usljed razvijene bakterijske infekcije. Druge infekcije kože mogu se pojaviti kao rezultat razmnožavanja gljivica ili hroničnog oboljenja poznatog kao hidradenitis.

Hidradenitis nastaje kada se folikuli dlake i masne žlijezde zapuše, posebno u pazušnoj regiji i u preponama. Ovo oboljenje se često opisuje kao teški oblik akni. Moguće je da imuni sistem tada pretjerano reaguje na inflamaciju, što dovodi do formiranja izraženih ožiljaka i dubljih infekcija kože.

Za najčešće infekcije kože, ljekar će vam najčešće propisati antibiotike ili antifungalne ljekove u cilju liječenja ovih infekcija. Kod hidradenitisa, vjerovatno će biti potrebno da uzimate antiinflamatorne ljekove, a nekada se kao terapijska opcija preporučuje i hirurška intervencija. Antibiotici su rezervisani za velike infekcije.

Naprezanje mišića

Ako redovno vježbate ili se bavite sportom, možda ste u nekom trenutku iskusili naprezanje mišića. Dizanje tegova ili bavljenje kontaktnim sportovima koji zahtijevaju da se mišići prenaprežu mogu dovesti do razvoja bolova i zategnutosti. Ovaj bol se može javiti u mišićima ruku i u predjelu pazuha. Kod manjih povreda, bol se obično popravlja u roku od nedjelju dana.

Ako bol traje duže od sedam dana i ne popravlja se istezanjem i odmorom, ili primijetite bolnu kvržicu u blizini ili oko pazuha, zakažite pregled kod ljekara.

Herpes

Herpes je infekcija uzrokovana virusom varičela zoster, istim virusom odgovornim za vodene boginje. Izaziva bolan osip koji se obično vidi na grudima, leđima i ispod pazuha.

Ostali znaci ove infekcije su:

  • peckanje u pogođenom području
  • svrab
  • plikovi
  • intenzivan bol prije nego što se razvije osip

Liječenje zahtijeva oralnu primjenu antivirusnih ljekova kako bi se poboljšali simptomi i spriječilo širenje virusa. Ako je bol perzistentan, ljekar vam može propisati ljekove za ublažavanje bolova ili antiinflamatorne ljekove kako bi smanjio intenzitet simptoma u zahvaćenom području.

Otok limfnih čvorova

U ljudskom organizmu postoji veliki broj limfnih čvorova, a među područjima organizma koji sadrže veliki broj limfnih čvorova spada i pazušna jama. Ćelije u limfnim čvorovima pomažu u borbi protiv infekcije. Ako se u organizmu razvije virusna ili bakterijska infekcija, limfni čvorovi mogu da oteknu i izazovu bol ispod pazuha.

Karcinom dojke

Rak dojke može biti još jedan uzrok otoka i bola ispod pazuha. U ranim fazama bolesti, ova bolest može biti u cjelosti asimptomatska, ili simptomi mogu biti diskretni. Ako se maligna bolest proširi van tkiva dojke, onda može zahvatiti limfni sistem i može se javiti mala kvržica u potpazušnoj jami. Ovi uvećani limfni čvorovi mogu izazvati neugodnost i bol.

Ako primijetite bilo kakve abnormalnosti na ili oko pazuha ili grudi, odmah zakažite pregled kod ljekara. Rak dojke može biti prisutan čak i ako ne osjećate kvržicu u dojci.

Angina

Angina je oboljenje koje uzrokuje pojavu jakog bola u grudima zbog privremenog smanjenja dotoka krvi u srce. Bol se javlja zato što srčani mišić ne prima dovoljno oksigenisane krvi da bi adekvatno funkcionisao.

U simptome ovog oboljenja spadaju bol ispod lijeve pazušne jame, u području ramena, kao i:

  • umor
  • vrtoglavica
  • teškoće sa disanjem
  • bol u grudima, vilici i vratu
  • znojenje
  • mučnina i povraćanje
  • bol u želucu

Liječenje angine zahtijeva liječenje bolesti koronarnih arterija ljekovima ili operacijom, zajedno sa promjenama stila života. Prestanak pušenja, regulisanje visokog krvnog pritiska, snižavanje holesterola, kontrola nivoa šećera u krvi i redovna fizička aktivnost su važni u liječenju.

Pored bola, mogu se javiti:

  • svrab
  • osjetljivost na dodir
  • ponavljajuće (recidivantne) infekcije.

Kada posjetiti ljekara?

Bol u pazuhu izazvan manjom iritacijom ili naprezanjem mišića trebalo bi da nestane u roku od nedjelju dana. Međutim, ako je bol uzrokovan ozbiljnijim oboljenjima ili infekcijom, simptomi će trajati duže a liječenje može biti komplikovano.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 6. oktobra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: