Koje namirnice škode, a koje su dobre za zdravlje prostate

Likopen je antioksidant koji paradajzu daje boju i jedan od najviše proučavanih anti-kancerogenih sastojaka

8765 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana dokazano štiti zdravlje i ne bi se na nju trebalo misliti samo u okviru gubitka kilograma. Budući da je karcinom prostate jedna od najčešćih teških bolesti koje se događaju muškarcima, dobro je imati na umu šta jedemo. Prema riječima dr Brad Gilla, studije o uticaju hrane na zdravlje prostate mogu biti informativne, ali je teško prikupiti prave podatke jer puno faktora utiče na rezultat.

Ipak, zdrava ishrana je uvijek dobrodošla, a dr Gill navodi koje to namirnice mogu uticati pozitivno na zdravlje prostate.

Šta jesti za zdravlje prostate?

Paradajz

Likopen je antioksidant koji paradajzu daje boju i jedan od najviše proučavanih anti-kancerogenih sastojaka. Studije su pokazale da su raku prostate manje podložni muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi i jedu puno paradazja. Paradajz sadri i niz drugih vitamina i antioksidansa, i zato treba da bude dio uravnotežene ishrane. Što se tiče pripreme paradajza tiče, generalno pravilo kaže što se više kuva i tretira, to se više likopena oslobađa.

Kurkuma

Kurkuma ima nekoliko važnih sastojaka od kojih se ističu protivupalna svojstva, a to je ključ u prevenciji nastanka raka prostate.

Dr. Gill navodi kako bi namirnice bogate protivupalnim svojstvima mogle sniziti nivo antigena specifičnih za rak prostate. Riječ je o proteinu koji proizvode zdrave i nezdrave ćelije u prostati, a upravo je taj PSA test uobičajen pregled za rak prostate.

Koju hranu izbjegavati?

Isto kao što neke namirnice mogu pomoći kod prevencije raka prostate, ljekar objašnjava da je potrebno znati i šta izbjegavati.

“Najveći je izazov kada se proučava uticaj hrane na zdravlje to što se stvari obično odvijaju jako sporo kada je u pitanju rak prostate, što nije slučaj kada proučavamo uticaj ljekova na zdravlje srca. Ako želite znati tačne podatke o hrani i raku proste, ispitanici treba da se prate 15 do 20 godina, ako ne i duže", navodi liječnik.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju da su neke namirnice loše za prostatu:

  • previše crvenog mesa
  • previše procesuirane hrane
  • previše suvog mesa
  • previše mlječnih proizvoda

Povećanje prostate je isto stanje koje se može pogoršati lošom ishranom, pa i na to treba obratiti pažnju.

Budite proaktivni

Na vrijeme mislite na svoje zdravlje, pratite ga i dobro se informišite jeste li u rizičnoj grupi od razvoja raka. Neki od rizičnih faktora su sigurno godine, pa je tako rak prostate otkriven najčešće kod muškaraca starijih od 65 godina.

Morate znati ko je u porodici imao rak prostate, ali i koji je ženski član imao rak dojke. Gojaznost i pušenje su takođe važni faktori. Vježbajte redovno i jedite zdravo, ali i na vrijeme pođite kod ljekara na preventivne preglede. Ako se stanje otkrije na vrijeme, lako se liječi.

Još nije u potpunosti definisano kada treba započeti s redovnim pregledima, ali bi prije 50-tog rođendana trebalo s ljekarom razgovarati o mogućim testovima. Ako je neko u porodici imao rak prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrijednosti možete provjeriti već oko 40-te godine života, piše Ordinacija.

Bonus video: