NARODNI LIJEK

Evo kako sok od kupusa može pomoći vašem zdravlju

Napitak od kupusa vjekovima se koristi kao narodni lijek za bolesti želuca, upale debelog crijeva, giht, reumu i zatvor

11376 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Korisan je i za jačanje imuniteta, čišćenje organizma od toksina i poboljšanje krvne slike. Ljekovit sok od kupusa je, na primjer, bogatiji vitaminom C od pomorandže. Lako se priprema: u blenderu što sitnije iseckajte kupus, a onda ga dobro iscijedite kroz krpu. Koristi se samo svježe pripremljen. Imajte na umu da neke sorte kupusa imaju više soka a druge manje.

Kada koristiti sok od kupusa?

Anemija

Kako je kupus bogat mineralima, među kojima su značajno zastupljeni gvožđe, cink, magnezijum i fosfor, ispijanje ovog napitka može u velikoj mjeri poboljšati krvnu sliku. Prije svega se preporučuje mladim ženama, koje imaju obilne menstruacije, jer najčešće i imaju ovakvih problema.

Nervi

Ispijanje svježeg soka od kupusa za ublažavanje anksioznosti i nervoze preporučuje se sve češće. Sokom od kupusa možete poboljšati san i ukloniti nesanicu jer opušta i smiruje.

Bolesti pluća i upala grla

Kupus u kombinaciji sa medom je odličan za zaštitu i liječenje pluća. Djeluje vrlo uspješno u prevenciji i liječenju bronhitisa i astme, jer pročišćava disajne puteve. Ako vas boli grlo, umjesto septoleta mućkajte usta i grgljajte sok od kupusa. On se pokazao kao dobar prirodan lijek za upalne procese.

Stomak

Svježe cijeđen sok od kupusa za gastitis je pun pogodak. Pri tom, dobra je pomoć pri liječenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Preporučuje se ispijanje pune čaše napitka prije svakog obroka. Kupus je i blag laksativ, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora. On podstiče redovno pražnjenje crijeva.

Helikobakter

Helikobakter pilori izaziva upale, pojačava kisjelinu i odgovorna je za nastanak čira na želucu i gornjem dvanaestopalačnom crevu. Zaraženi imaju simptome kao što su mučnina, nadutost, bolovi u gornjem stomaku, nedostatak apetita i loš zadah. Svjež domaći sok od kupusa je starinski prirodan lijek za helikobakter. Preporučuje se konzumacija na prazan stomak, dva decilitra dnevno, prenosi Prva.rs