Stručnjak svjetskog renomea, više od četiri decenije liječi mališane od najkomplikovanijih pulmoloških oboljenja


Prvi čovjek fleksibilne bronhoskopije kod male djece na našim prostorima, koji je uveo spiroergometriju, kao i medicinu spavanja, tj ispitivanja poremećaja u spavanju, napravio jedinicu za mehaničku ventilaciju u kućnim uslovima, a od posebnog značaja je njegov doprinos u borbi protiv cistične fibroze kod djece. Sa svojim timom, na Institutu za majku i dete, osnovao je Nacionalni centar za liječenje ove bolesti.

28515 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Moj Lab
Foto: Moj Lab
Moj Lab
foto: Moj Lab

Profesor doktor Predrag Minić , specijalista pedijatrije, supspecijalista pulmologije i dugogodišnji načelnik odjeljenja za ispitivanje i liječenje bolesti pluća u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, u Beogradu i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osnovne i magistarske studije je završio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i specijalizaciju iz pulmologije. Stručno se usavršavao u Kabinetu za bronhologiju Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu, gdje je stekao zvanje bronhologa, na odeljenju za pulmologiju The Children's Hospital, Harvard Medical School, Boston, USA i odeljenju za pedijatrijsku pulmologiju North Carolina Memorial Hospital, Chapel Hill, USA u cilju edukacije iz pedijatrijske pulmologije, fleksibilne bronhoskopije kod djece i respiratorne intenzivne njege.

Prof dr Minić je u dva navrata bio asistent, docent i vanredni profesor, a od juna 2017. je redovni profesor Medcinskog fakulteta. Predsjednik je komisije za polaganje specijalističkog ispita iz pedijatrije i član komisija za polaganje ispita iz uže specijalizacije iz pulmologije i za specijalističke ispite iz opšte medicine. Slovi za jednog od najboljih predavača na užoj specijalizaciji i magisterijumu iz pulmologije.

Moj Lab
foto: Moj Lab

Na katedri pedijatrije, bio je šef, zamjenik šefa, kao i vršilac dužnosti šefa katedre pedijatrije. Član je organizacionog odbora »Stremljenja i novina u medicini« na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Prof. dr Minić je predavač pedijatrije na Medicinskom faklultetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Foči i Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu. Nosilac je saradnje sa Univerzitetskom dečijom klinikom u Hajdelbergu i organizator međunarodnih sastanaka o cističnoj fibrozi ( The Second Regional Meeting on Cystic Fibrosis, i South Eastern CF Conference). Predsedavao je Evropskom konferencijom o cističnoj fibrozi održanoj u Beogradu 2018. god. Konferencija je prvi put održana izvan zemalja Evropske unije, učestvovalo je više od 2000 eksperata iz oblasti cistične fibroze.

Moj Lab
foto: Moj Lab

Prof. dr Minić je dugogodišnji rukovodilac Službe za ispitivanje i liječenje bolesti pluća u IMD, koja je trenutno centar nacionalne, regionalne, a u nekim oblastima i evropske referentnosti u svim oblastima dječje pulmologije (astma, respiratorne infekcije, bronhopulmonalna displazija, cistična fibroza, sindrom primarne cilijarne diskinezije, non-CF bronhiektazije, intersticijumske bolesti pluća, urođeni poremećaji disajnih puteva i pluća, bronhoskpija, ekstrakcije stranih tijela, spiroergometrija, mehanička ventilacija u kućnim uslovima).

Član je velikog broja stručnih udruženja i dobitnik brojnih priznanja, kao što je Priznanje Evropskog udruženja za cističnu fibrozu (ECFS) za unapređenje standarda zbrinjavanja bolesnika, u Briselu, 2015. godine.

Profesor doktor Predrag Minić će ordinirati u Pedijatriji Moj Lab 14. i 15.oktobra.

Za sve informacije, pozovite Moj Lab call centar 19989

Moj Lab
foto: Moj Lab