Ovih šest znakova jasno pokazuju da vam je metabolizam usporen

Usporen metabolizam znači da tijelo ne može dovoljno brzo da hranu pretvori u energiju

9668 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Metabolizam - svi znaju za ovaj pojam, ali rijetko ko zna tačno da objasni šta je ili kako metabolizam funkcioniše. Metabolizam predstavlja sve biohemijske procese koji se događaju u organizmu kada se unijeta hrana pretvara u energiju.

Tri glavne funkcije metabolizma su:

- Pretvaranje energije iz hrane u energiju potrebnu za pokretanje ćelijskih procesa;

- Pretvaranje hrane u gradivne blokove za proteine, lipide, nukleinske kisjeline i neke ugljene hidrate

- Eliminacija metaboličkog otpada.

Osim toga, riječ „metabolizam” često se odnosi i na varenje i transport materija između ćelija širom tijela. Termin „metabolizam” se u popularnoj nutricionističkoj literaturi koristi i u značenju brzine sagorijevanja kalorija u organizmu. Ovi simptomi ukazuju na usporen metabolizam:

1. Jako ste umorni

Mnoge stvari mogu biti razlog umora, uključujući očigledne faktore kao što su nedostatak sna i fizički poslovi. Međutim, ako ste često umorni, to može da bude znak da vam je metabolizam usporen, jer tijelo ne može da pretvori hranu koju pojedete u energiju dovoljno brzo.

2. Suva koža i kosa

Kada metabolizam ne radi dobro, tijelo ne može dovoljno brzo da obnavlja ćelije važne za zdravlje kože i kose, i one zato postaju suve. Suvoća kože i kose može da ukazuje i na mnoge druge stvari, kao što je loša ishrana.

3. Potreba za slatkišima

Žudnja za određenom vrstom hrane često ukazuje na to da tijelu treba energija. Ako se dobro hranite i dovoljno spavate, ali i dalje osjećate veliku potrebu za slatkišima i hranom bogatom skrobom, to može da znači da metabolizam hranu koju ste već pojeli ne prerađuje dobro u energiju koja je potrebna tijelu.

4. Gojite se uprkos zdravom načinu ishrane

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže da održavate zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se gojite, vjerovatno je riječ o sporom metabolizmu.

5. Stalno vam je hladno

Metabolizam je takođe zadužen za održavanje toplote tijela, a ako on radi sporo, posljedica će biti stalan osećaj hladnoće. To ćete posebno osjetiti noću kada se u krevetu budete pokrivali sa nekoliko slojeva da biste se ugrijali.

6. Često vam se mijenja raspoloženje

Konstantan osećaj iscrpljenosti jer se vaš organizam muči kako bi preradio hranu može da bude rezultat česte razdražljivosti i stalnih promjena raspoloženja.

Bonus video: