Kada treba da posjetite dermatologa?

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili pregled 16, 17 i 18. oktobra, kada dr Josip Zekić ordinira u Poliklinici Diagnostica, to možete da uradite pozivom na telefon 067 633 444

17308 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Diagnostica
Foto: Poliklinika Diagnostica

Koža je ogledalo stanja našeg organizma. Zbog toga je važno reagovati i na najmanje promjene na njoj, jer mogu ukazivati na različite unutrašnje probleme, upozorava deramtolog Josip Zekić iz Zagreba, koji često boravi u Podgorici u Poliklinici Diagnostica. Rana dijagnostika vodi jednostavnijem liječenju i time bržem rješavanju problema, poručuje on.

„Dermatologija je jako napredovala, danas imamo cijeli spektar različitih terapijskih opcija, i lokalnih i sistemskih, koji se razvijaju iz godine u godinu. Sada možemo da uspješno liječimo neka stanja, za koja ranije nismo ni mogli ni da sanjamo. I možemo značajno preventivno da djelujemo“, objašnjava Zekić.

Njegovi pacijenti u Podgorici su najčešće djeca, koju roditelji uglavnom dovode na pregled zbog ekcema.

„Atopijski dermatitis ili ekcem je jedan hroničan problem, koji pored svraba i rana na tijelu, sa sobom donosi i druge neprijatnosti, kao što su nesanica, nervoza, druge alergije i negativan uticaj na kvalitet života cijele porodice. Tu je ključna edukacija roditelja. Moja, odnosno, uloga deramotloga je da savjetuje roditelje kako da prihvate tu bolesti, kako da se ponašaju, kako da liječe i smiruju simptome kada buknu. To je ključno za početak“, objašnjava poznati hrvatski dermatolog.

Ispravna njega kože i efikasni medicinski tretmani, koji se propisuju individualno u zavisnosti od razvijenosti promjena na koži djeteta, mogu značajno olakšati neprijatnost upalnih faza i pomoći da se produže periodi između njih. Prema istraživanjima, svako peto dijete ima neki oblik atopijskog dermatitisa. Djeca mogu da razviju ekcem u bilo kom uzrastu, ali to se najčešće dešava do navršene druge godine života. Ako Vaše dijete ima pomenuti problem, predlažemo da konsultujete ljekara. Ukoliko je Vaš izbor dr Zekić, to možete da uradite 1, kada će on ordinirati u Poliklinici Diagnostica, u Bulevaru Save Kovačevića br. 22. Pregled možete da zakažete pozivom na 067 633 444.

Dermatolog Zekić o tretiranju psorijaze

Upravo je razvoj dermatologije, o kojem govori dr Zekić, ostvario značajan napredak u liječenju psorijaze, odnosno, njenom tretiranju. Psorijaza je hronična bolest kože, koja nije izlječiva, ali danas dostupne terapije mogu značajno da umanje njene simptome.

„Ono što je važno da se shvati jeste da je to hronična bolest, bolest koja traje, i da je potrebna učestala terapija. Zavisno od kliničke slike, koliko su te promjene proširene i teške, zavisi da li će lokalna terapija sa kremamam biti dovoljna ili će biti potrebna i neka sistemska terpaija. Danas su te terapije značajno uznapredovale, imamo deset puta više mogućnosti nego prije samo deceniju. Ranije niste imali djelotvornu terapiju protiv psorijaze, a danas imate terapije i za najteže oblike, koji mogu značajno pomoći“, poručuje poznati hrvatski stručnjak za oblast dermatologije i venerologije.

foto: Poliklinika Diagnostica

Dr Zekić upozorava da je psorijaza bolest cijelog organizma, a ne samo kože, koja ako se ne tretira dugoročno može da učini štetu ostalim tkivima i organima. Zato je i kod ovog kožnog oboljenja važno konsultovati dermatologa na početku, kada se jave prvi simptomi. Dr Zekić već godinama uspješno primjenjuje terapije protiv psorijaze. Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili pregled 16, 17 i 18. oktobra, kada on ordinira u Poliklinici Diagnostica, to možete da uradite pozivom na telefon 067 633 444.

Mladeži – kada treba da se zabrinemo?

Prevencija je važna i kada su mladeži u pitanju. Važno je da znamo da većina mladeža raste ravnomjerno u svim smjerovima, ima istu boju na površini, jasne ivice i ujednačenu visinu. Te osobine možete da provjerite i samopregledom, ali ukoliko ustanovite da postoje odstupanja, jako je važno da posjetite dermatologa.

foto: Poliklinika Diagnostica

O tome posebno treba da vode računa mlađe osobe između 15 i 29 godina, kod kojih je melanom – rak kože, drugi drugi po redu malignitet koji se najčešće javlja. U većem procentu pogađa djevojke, što se povezuje sa prekomjernim izlaganjem suncu i odlascima u solarijum.

„Savremeni način života i spoljašnji faktori negativno utiču na našu kožu, pa je broj ljudi koji imaju problema značajno porastao. Ranije nismo imali tako ozbiljne simptome kao danas. Važno je da naglasim da je pregled mladeža jedna jednostavna pretraga, koja nam može pomoći da spriječimo nastanak ili razvoj melaoma. Jer, ako zanemarimo takve probleme i pustimo da se bolest razvije, nažalost imamo visok stepen smrtnosti“, upozorava dr Zekic.

„Ljepša“ strana dermatologije

Pored liječenja bolesti kože, dr Zekić primjenjuje i anti-age tretmane. Poželjno je da naglasimo da je predrasuda vjerovati kako je riječ o luksuzu rezerviranom za bogate i slavne ili ljude koji se boje starenja. Anti-age tretmani pomažu osobama koje žele da osvježe svoj izgled da se osjećaju bolje i pozitivno utiče na kvalitet njihovog života.

foto: Poliklinika Diagnostica

Kada je riječ o ovoj vrsti medicinske podrške, na pregledu kod dr Zekica u Poliklinici Diagnostika proći ćete tri faze takozvanog „age managementa“. Prva faza podrazumiejva procjenu načina života, odnosno, trenutnih zdravstvenih briga, ciljeva, kao i evaluacija istorije dosadašnjih bolesti, porodične istorije, ljekova i trenutnih životnih navika. Potom slijedi druga faza ili ti fizički pregled i sveobuhvatno laboratorijsko ispitivanje, koji uključuju kompletan fizički pregled, kao i osnovne laboratorijske testove, koji određuju Vaš trenutni zdravstveni status, nivoe ključnih hormona i specifični testovi rizika od bolesti. Potom slijedi faza analize i sprovođenja - Vaš personalizovani, proaktivni plan liječenja koji se sastoji od odgovarajućih lijekova, preporuka prehrane, preporuka za vježbanje, načina života i drugih odgovarajućih medicinskih intervencija. Sve to kasnije će biti praćeno kontinuiranom podrškom, uz periodična laboratorijska ispitivanja i konsultacije.