Kako pojačati imunitet i koja kombinacija vitamina i minerala je idealna za ovo doba godine?

Piše Marija Popivoda Subotić, dr. pharmaceutike (specijalizant odsjeka za Kozmetologiju Farmaceutskog fakulteta Beograd)

57130 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Na putu ka zdravlju i olakšanju važno je odabrati onaj proizvod koji nam savršeno odgovara kako po svom sastavu tako i po farmaceutskom obliku koji konzumiramo.

"Zdravlje je naše najveće bogatstvo i na nama je da svakog dana činimo sve da ga očuvamo. Minerali i vitamini su nutritivni dio naših obroka, ali količine tako unijetih suplemenata često nijesu dovoljne da zadovolje naše potrebe i ojačaju organizam u borbi protiv virusa i bakterija. Često se nalazimo pred pitanjem : „Koje vitamine da uzmem? Šta je to najbolje za mene?“

Stanica na putu ka pronalaženju idealnog suplementa uglavnom bude apoteka. Tu ćete, uz pomoć edukovang farmaceutskog kadra, pronaći baš onaj proizvod koji odgovara vašim potrebama shodno polu, godinama i životnom stilu.

Natural Wealth ABC Plus je unaprijeđena visokopotentna multivitaminsko multimineralna formula koja sadrži 12 vitamina, 12 minerala, lutein i likopen. Savjetuje se za očuvanje zdravog imuniteta i smanjenje umora, kao dodatak ishrani pri svakodnevnim aktivnostima, kao i svima koji žele da obezbijede optimalan unos neophodnih mikronutrijenata svakog dana.

Vitamini A, C, D, B12, B6, folna kiselina, gvožđe, magnezijum, cink, selen i bakar doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamini C, B12, B6, B2, niacin, folna kiselina, pantotenska kiselina i gvožđe doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Naročito važan dio ove formule je lutein, moćan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, naročito važan kod starijih korisnika za očuvanje centralnog vida. Unošenje luteina svakodnevno značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte. Takođe i sadržaj likopena, karotenoida neophodnog za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema, dovodi do smanjena rizika od ateroskleroze sprečavanjem taloženja štetnog LDL holestrerola na našm krvnim sudovima.

Doziranje ovog suplementa je pogodno, 1 tableta posle obroka. I nalazi se u pakovanjima od 30 ili 100 tableta.

Užurban tempo života, naročito kod mlađe populacije često zahtijeva upotrebu farmaceutskih proizvoda koji se uzimaju direktno.

Baš zbog toga na tržištu je prisutna ABC Plus direkt formula Natural Wealtha. Prijatan ukus narandže i manga, nakon otapanja u ustima će uticati na poboljšanje našeg imunog statusa obezbjeđujući adekvatan sadržaj neophodnih nutrijenata. Uravnotežena kombinacija vitamina B grupe, B1, B2, niacina (B3), B6, B12 i pantotenske kiseline omogućava očuvanje nervne funkcije, smanjenje umora i bolje raspoloženje. Dodatak optimanlnih količina minerala cinka, selena, hroma, magnezijuma i gvožđa jača odbrambenu sposobnost našeg organizma.

Još jedna od „zlatnih“ imuno suplemenata iz porodice Natural Wealtha jeste Imuno Forte. Moćna kombinacija vitamina C, vitamina D i cinka u formi efervesceta (šumećih tableta) doprinosi poboljšanju i očuvanju imunog statusa posebno u ovom prelaznom jesenjem periodu kao priprema organizma za zimu. Vitamin D je naročito u hladnijem periodu neophodan za normalnu imunološku funkciju organizma, a njegova uloga u očuvanju zdravih kostiju i zuba je odavno poznata. Doza vitamina D od 1000 i.j. u ovom proizvodu je dovoljna za odgovor na izazove za naš imunitet

Tea Medica
foto: Tea Medica

Od početka borbe protiv Covid 19 infekcije čujemo dosta o cinku i njegovim djelotvornostima. Međutim nisu ni sve soli cinka prisutne na tržištu jednako efikasne za naš organizam. U Imuno Forte-u prisutan je cink citrat, čija bioraspoloživost je značajno unaprijeđena, što omogućava brzu resporpciju od strane organizma i brzo djelovanje. Ova forma je takođe pogodna za pacijente koji imaju osjetljiv digestivni trakt a ukus narandže i grejfruta omogućava laku i prijatnu upotrebu. Potpuno odsustvo glukoze čini ovaj preparat pogodnim i za dijabetičare kao naročito osjetljivu populaciju.

Kao posebno djelotvoran proizvod jeste Natural Wealth Beta glukan u kombinaciji sa vitaminom C, cinkom i eskstraktom meda. Koristi se rastvoren u 150 ml mlake vode. Konzumacija ide posle obroka, po potrebi i više puta na dan. Prijatan ukus ribizle čini upotrebu ovog suplemeta jako prijantim. Ipak, šta je to što ovu formul čini posebnom?

Tea Medica
foto: Tea Medica

Sem već pomenutog cinka u obliku cink citrata, svevremenskog vitamina C i meda to je beta glukan. Beta glukan je izolovan iz kvasca Saccharomyces cervisiae. U pitanju je prirodan ugljenihidrat derivat brojnih organizama, biljaka, glivica, plijesni. Najbolje proučen zbog svog blagotvornog dejstva je upravo oblik izolovan iz S.cervisiae priustan u suplementu Natural Wealtha. Njegova efikasnost se ogleda u snažnom antoksidantnom efektu gdje apsorbcijom slobodnih radikala omogućava čuvanje zdravih ćelije tkiva. Ovakao sintetisan je pogodan kao zaštita od zračenja i kod pacijenata sa malignim oboljenjima. Beta glukan je odgovoran za aktiviranje i jaču imunološku odbranu organizma protiv različitih virusa, bakterija, gljivica.

Efikasno održavanje imunskog sistema organizma naročito kako nam se približavaju hladniji dani zna biti zahjevan za korisnike različitih generacija. Na putu ka zdravlju i olakšanju važno je odabrati onaj proizvod koji nam savršeno odgovara kako po svom sastavu tako i po farmaceutskom obliku koji konzumiramo. Odabir Natural Wealth proizvoda kao visokvalitenih suplemenata olakšava borbu. Važno je napomenuti da u svom sastavu ne sadrže vještačke boje, arome, laktozu, ekstrakte ribi i školjki što čini ove suplemnte pogodnim i za upotrebu kod vegeterijanaca"

Piše Marija Popivoda Subotić, dr. pharmaceutike (specijalizant odsjeka za Kozmetologiju Farmaceutskog fakulteta Beograd)

Tea Medica
foto: Tea Medica