Treba podići prašinu, ali i svijest da rak nije tabu tema

Emina Čunmuljaj podržala ovogodišnju Nedjelju mode, koja je posvećena prevenciji ranog otkrivanja kancera dojke kod žena, te obećala donaciju za prvi trauma centar koji će izgraditi organizacija SOS telefon iz Nikšića

2148 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare, Foto: Privatna arhiva
Sa jučerašnje konferencije za novinare, Foto: Privatna arhiva

Kroz modu se mogu poslati razne poruke, no ona vezana za 31. izdanje Fashion Weeka svakako je značajna za nježniji pol. Naime, Nedjelja moda koja će početi u ponedjeljak 24. oktobra ovoga puta ima za cilj da podigne svijest kod žena kako bi vodile računa o svom zdravlju. Zato je parola jesenjeg izdanja crnogorske Nedjelje mode, u organizaciji Modne komore Crne Gore - “Modom protiv raka dojke”, a ovu kampanju podržala je i svjetski top model koji potiče sa ovih prostora Emina Čunmuljaj.

”Emina se odazvala najviše iz želje da podrži kompletnu akciju. Kada sam joj ispričao da je manifestacija posvećena podizanju svijesti o prevenciji ranog otkrivanja raka dojke kod žena, ona je odmah pristala da bude dio iste i zbog toga je doputovala čak iz Amerike. Zato kompletna kampanja i nosi naziv ‘Modom protiv kancera dojke’”, ispričao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Modne komore Srđan Lubarda, te dodao da Fashion Week ne bi bio na ovom nivou da nema sponzore koji svojom podrškom daju doprinos na više polja.

Takođe je istakao da će tokom manifestacije imati i jedan performans.

”Naime, pet žena koje su uspjele da pobijede karcinom će prošetati u okviru revija, a na kraju će zajedno izaći i sa Eminom i doktoricom iz klinike Natal koji su naši partneri, te pozvati sve žene da odu na preventivni pregled”, ispričao je Lubarda te otrkio da će revije koje će biti prikazane 25. i 27. oktobra, ljubitelji mode koji ne budu mogli da posjete Fashion Week, isti moći da prate u direktnom prenosu na Drugom kanalu RTCG.

Zadovoljstvo što je dio ove Nedjelje mode i što svojim angažmanom doprinosi ovoj društvenoj temi, nije krila ni Čunmuljaj.

”Došla sam sa ciljem da se kroz ovaj humanitarni projekat izborim da ova tema ne bude tabu kod žena. Želim da apelujem na dame da ne čekaju, već da redovno idu na preglede jer rano otkrivanje ove bolesti 90 odsto je šansa da se žena izliječi. Tako što ćemo češće pričati na ovu temu podići ćemo prašinu, a nadam se i svijest žena da je važno da vode računa o svom zdravlju. Ne mora svaka žena koja se susrela sa ovom opakom bolešću da očekuje najlošiji scenario. Drago mi je što je Crna Gora pokrenula tokom oktobra više kampanja i što ima klinika koje besplatno daju preglede ženama. Smatram da i mi, javne ličnosti moramo da se više uključimo i podržavamo ovakve kampanje, a ne da se poput influensera fokusiramo na određene teme. Super je da se vidi i lijepa garderoba i gdje smo sve putovali, ali u svijetu nije sve tako bajkovito”, poručila je manekenka koja je posljednje dvije godine fokusirana na humanitarni rad.

”Pokušavam da sve te neke probleme koje tište žene ispričam i kroz modu priču. Poruka ovih akcija je da nije na kraju svakog tunela mrak, već da nas nekad čeka svjetlo. Moramo se podržavati međusobno. Ljudima koji prolaze kroz teške trenutke treba i zagrljaj, ali i neko ko će ih saslušati i biti im podrška u teškim danima”, poručila je Čunmuljaj.

No, nije samo rak dojke tema koja je u fokusu ove Nedjelje mode, već će ista imati još jedan humanitarni aspekt. Naime, revija Marine Banović kojom će u ponedjeljak i biti otvoren Fashion Week takođe će imati posebnu poruku.

”Uključili smo se da pomognemo udruženju SOS telefon iz Nikšića da prikupe sredstva za prvi trauma centar. S obzirom na sve veći broj onih koji preživljavaju nasilje u porodici, željeli smo da takođe kroz manifestaciju podržimo i ovaj projekat”, ispričao je Lubarda.

Leonora Dukaj ispred nikšićkog SOS telefona podsjetila je da je u toku kampanja koju su pokrenuli pod nazvom “Ne čekaj ni minut”.

”Zahvaljujući ovoj kampanji počeli smo da prikupljamo sredstava za prvi trauma centar za oporavak žena i djece od nasilja. Zahvalnost dugujemo i Marini Banović koja je svojim radom podržala našu kampanju. Procjenjujemo da svakih sedam minuta jedna žena bude žrtva nasilja u porodici. Odatle i naziv kampanje ‘Ne čekaj ni minut’. Ovo je slogan koji poziva na saosjećanje, ali i podršku svim ženama i djeci koji su se suočili sa nasiljem. Trauma porodično-partnerskog nasilja može biti bolno iskustvo za žene i djecu, ali bol može biti transformisan u nove mogućnosti. Proces je pun izazova, jer je oporavak od trauma nasilja dugo, sporo i zahtjevno putovanje. Namjera kampanje je da sakupimo sredstva za uspostavljanje trauma centra koji će biti to sigurno mjesto. Pravo za život bez straha i nasilja je osnovno pravo”, poručila je Dukaj te otkrila da je za izgradnju ovog centra potrebno oko 75 hiljada, a donaciju je obećala i Emina Čunmuljaj.

Prvo veče Fashion Weeka kada će ujedno biti održana revija dizajnerke Banović biće održano u Capital Plazi, dok će ostala dva dana kreatori svoje najnovije komade predstaviti na Imanju Knjaz.

Drugog dana Nedjelje mode, 25. oktobra, svoje kolekcije predstaviće Manuel Fernandez, House of Anki, diplomci smjera Modni dizajn FDM UDG, Sleen Exclusive (designers team), Helena Scritore i Senaka Tujković.

Posljednji dan koji će se održati 27. oktobra, rezervisan je za predstavljanje radova Julijane Rakočević, Marie Rosario Vendito, studenata III godine na smjeru Modni dizajn UDG-a, Nataliju Urbanovu, Valentinu Mitrović - Zvjezdice i Sanju Bobar.

Bonus video: