Kako spriječiti jesenje bolesti?

Jesen je najkritičnije godišnje doba, jer naglo zahlađenje donosi viruse, prehlade i opasnost od preloma.

28008 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prevencija je uvijek najbolji lijek, pa je pravo vrijeme da uradite dobro svom urganizmu. Uz nekoliko savjeta, zimu ćete dočekati zdraviji.

Spriječite grip

Jesen je idealno vrijeme za godišnje vakcinisanje koje će vas najbolje zaštititi od virusa gripa.Kada kijate i kašljete prekrijte nos i usta maramicom kako ne biste zarazili ljude u vašoj neposrednoj blizini. Ako se razbolite, ostanite kod kuće, jer to je jedini način da se potpuno i pravilno izliječite.

Pametno sa antibioticima

Antibiotici liječe bakterijske infekcije, ali ne i one koje izazivaju virusi. Obična prehlada i grip su virusne infekcije i ne liječe se antibioticima. Nepotrebno korišćenje antibiotika uzrokuje stvaranje otpornih bakterija, a to se kasnije mnogo teže liječi.

Pripremite se za hladno vrijeme

Izlaganje niskim temperaturama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Djeca i stariji su posebno osjetljivi, ali i oni u najboljim godinama mogu osjetiti posljedice. Vrijeme je za tople čarape i jakne.

Jedite bijeli luk

U sosove i druga jela stavljajte bijeli luk. Istraživanja su pokazala da enzimi iz bijelog luka pomažu u ispuštanju serotonina.

Perite i dobro posušite ruke

Čiste ruke su jedan od najvažnijih koraka u izbjegavanju mogućih bolesti i širenja mikroba. Najbolje je ruke prati sapunom i vodom oko 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite vlažne maramice sa alkoholom.

Osim čestog pranja, važno je i dobro osušiti ruke jer se bakterije šire na vlažnim površinama.

Jedite voće i povrće

Mnogi uživaju u suhomesnatim proizvodima, ajvaru i kiselim salatama, ali vitamini se najbolje mogu unijeti svježim voćem i povrćem. U svakoj prodavnici se čitave godine mogu naći jabuke i južno voće. Umjesto smrznuto, jedite svježe povrće, uz što manje termičke obrade.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 27. oktobra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: