Zaboravite ih: Ovi savjeti za mršavljenje nikako nijesu dobri

Kako bi se održivo smršalo, mora se stvoriti kalorijski deficit. Zato nema smisla preskočiti cijeli obrok, već smanjiti broj kalorija u redovnim obrocima

5170 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

tip tijela i ličnost gotovo je nemoguće. Ali ono s čime možete da počnete je da zaboravite ovih pet mitova o mršavljenju jer vam nepotrebno otežavaju život. U moru savjeta neki čak imaju suprotan učinak i vaga na kraju pokazuje više od željenog. Pogledajte koje savjete ne traba da prihvatate:

Ne jedite ništa nakon 18 sati

Ako ste ikada čuli da ne jedete nakon određenog vremena uveče, odmah to zaboravite. Ono što jedete noću ne pohranjuje se automatski kao mast, kao što mnogi tvrde. Vrijeme posljednjeg obroka ne utiče na to hoćete li izgubiti ili dobiti na težini. Više je riječ o unosu kalorija tokom dana.

Restrikcija određene grupe namirnica

Nije važno izbjegavate li ugljene hidrate, gluten ili slatku hranu, to izbjegavanje nije trajno rješenje. Ova zabrana značajno pojačava želju za upravo tim namirnicama i čim opet jedete “normalno”, počnete da pretjerujete u količini. Zlatno pravilo je dakle: sve umjereno, piše Novi list.

Masnoće su loše

Posezanje za hranom s niskim udjelom masnoće poput sira, jogurta ili mlijeka iu početku zvuči razumno ako želite da smršate, ali pokazalo se da je to velika greška. Kako bi imali bolji ukus, proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće bogati su šećerom, što dovodi do debljanja. Osim toga, sada je poznato da zdrave masti koje se nalaze u maslinovom ulju ili orašastim plodovima podstiču naš metabolizam i pomažu u sagorijevanju sala na stomaku.

Preskakanje obroka

Kako bi se održivo smršalo, mora se stvoriti kalorijski deficit. Zato nema smisla preskočiti cijeli obrok, već smanjiti broj kalorija u redovnim obrocima. Preskakanje cijelog obroka usporava vaš metabolizam i na kraju dovodi do pojačane želje za hranom. Najbolji način za smanjenje unosa kalorija je uključivanje zdravih namirnica u obroke. Jedite puno povrća, proizvoda od cjelovitih žitarica i što više proteina.

Oslanjanje na vježbanje

Redovno vježbanje svakako je važno za mršavljenje i postizanje kondicije. Ipak, ishrana igra još veću ulogu u skidanju dosadnih kilograma - 30-minutno trčanje sagorijeva oko 270 kalorija. Kako biste postigli rezultate vidljive na vagi na kraju sedmice, najbolje je smanjiti unos za 500 kalorija dnevno. I ako trčite pola sata, nedostaje još oko 220 kalorija koje se mogu uštedjeti jedino prehranom.

Bonus video: