Sigurno pretjerujete: Koliko paste za zube vam zaista treba

Pretjerana količina paste može biti i opasnost za djecu kod kojih se stalni zubi još nisu u potpunosti razvili

7692 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako pastu stavljate na četkicu tako da ju skroz prekrijete, pripremite se na iznenađenje: potrebno je mnogo manje, barem tako tvrdi stomatolog dr Gao Jye Teh, stomatolog iz Engleske On rado dijeli savjete o oralnoj higijeni, a najnovija objava je privukla puno pažnje. U njoj pratiocima kojih ima preko 12 miliona pokazuje koliko paste za zube trebamo staviti na četkicu.

Za one starije od tri godine godine dovoljna je količina zrna graška, a ako niste primijetili ta se mjera često i navodi na samim pastama za zube. Dodao je i kako laže ko god kaže da je potrebno više. Pojašnjava i da je sve više od navedene mjere i opasnost za djecu kod kojih se stalni zubi još nisu u potpunosti razvili, piše Health.

"Stvar je u fluoridu koji kada se proguta u većim količinama može izazvati kozmetičko stanje koje se naziva zubna fluoroza kod zuba u razvoju, a može biti blaga pa će se javiti samo žućkaste ili smeđe mrlje, do vidljivijih problema", objašnjava ljekar. Taj sastojak je važan u prevenciji karijesa, što su dokazale i studije koje isto tako tvrde da pasta koja ga ne sadrži neće spriječiti nastanak karijesa, prenosi Ordinacija.

Stomatolog Geoffrey Morris potvrđuje stav kolege i dodaje da je za odrasle osobe preporučena količina paste veličine zna graška na četkici s mekanim vlaknima. Za djecu mlađu od 3 godine dovoljno je samo malo "razmazati" paste po četkici kako je ne bi progutala. Djeci treba prati zube čim se pojave prvi, dakle oko šestog mjeseca života.

Ako koristite manje paste od preporučene količine isto možete zaboraviti na njenu korist jer neće moći da zaštiti zube kako treba jer će biti premala količina fluorida i "pjenice" koja će pomoći da se zubi pravilno očiste. Lekar nudi još jedan savjet: Jednom kad ste očistili zube, samo ispljunite višak i nemojte ispirati vodom jer je sastojcima potrebno neko vrijeme kako bi djelovali.

Bonus video: