Pulsira, steže, 'ubija'… Kako razlikovati i liječiti glavobolje?

Dva pacijenta koja na isti način opisuju svoj bol od glavobolje neće nužno pronaći olakšanje od istog tretmana glavobolje

8060 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavobolje se mogu značajno razlikovati i to u zavisnosti od jačine, bolnog mjesta, učestalosti i uzroka. Prava dijagnoza omogućava da se ovaj problem efikasnije i brže riješi.

Glavobolje koje nazivamo primarnim su stanja u kojima je sama glavobolja glavni problem i nije simptom neke bolesti.

Dok bol kod primarnih glavobolja zaista može biti jak, ovaj tip glavobolja nije opasan. Bol povezan sa primarnom glavoboljom dolazi od upala osjetljivih djelova tijela oko vrata i glave, uključujući krvne sudove i mišiće.

Postoji nekoliko kategorija primarnih glavobolja. Neki od najčešćih tipova primarnih glavobolja su migrena, tenziona glavobolja, klaster glavobolja (zahvata jedan dio glave), hipnička glavobolja.

Sekundarne glavobolje su prouzrokovane nekim drugim stanjem koje pokreće područja osjetljiva na bol u vratu i glavi čovjeka. Sekundarne glavobolje su rijetke, ali mogu biti i mnogo ozbiljnije od primarnih, i mogu biti znak upozorenja ozbiljnijeg osnovnog stanja, uključujući tumore mozga, meningitis, povrede, aneurizmu...

Sekundarne glavobolje obično počinju odjednom i veoma su jake, a pošto mogu ukazivati na neko zaista opasno stanje, ako vi ili neko koga poznajete doživi iznenadni, jak bol u glavi, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć piše stanfordhealthcare.org.

Zašto glava boli

Glavobolje mogu biti prouzrokovane brojnim faktorima, kao što su poremećaji funkcije vrata, očiju, mozga, vilične kosti, ali i problema sa zubima.

Neki faktori koji mogu doprineti nastanku primarnih glavobolja uključuju primjenu određenih ljekova, dehidriranost, promjenu nivoa hormona, probleme sa neredovnom, lošom ishranom...

Drugi faktori, takođe poznati kao okidači su pulsirajuće ili jako svetlo, određene namirnice (kofein, crno vino, čokolada, stari sirevi), stres i premalo ili čak – previše sna.

Liječenje i ublažavanje glavobolje

Kada se desi primarna glavobolja, spas je uglavnom za mnoge u uzimanju tablete. Kako biste izbjegli glavobolje, ponašajte se preventivno u smislu vođenja zdravijeg načina života.

Bol od hronične glavobolje može biti i frustrirajući i iscrpljujući. Identifikovanje vašeg tipa glavobolje je prvi korak ja upravljanju bolom i pronalaženju uspešnih opcija liječenja, a za to je potrebna pomoć stručnjaka.

Međutim, liječenje glavobolje je isto toliko umjetnost koliko i nauka. Dva pacijenta koja na isti način opisuju svoj bol od glavobolje neće nužno pronaći olakšanje od istog tretmana glavobolje. Često je potreban proces pokušaja i grešaka da bismo pronašli efikasne opcije liječenja.

Bol od migrenskih glavobolja je jak, pulsirajući bol koji može trajati i nekoliko dana. Mnogi ljudi koji pate od migrene imaju porodičnu istoriju migrenskih glavobolja. Efikasno liječenje migrenskih glavobolja uključuje odmaranje u mirnoj zamračenoj sobi, tople ili hladne obloge, masažu...

Nekada će ljekari propisati i ljekove kao terapiju kao i transkranijalnu magnetnu stimulaciju – terapiju koja koristi električne struje da stimuliše nervne ćelije u mozgu.

Tenzione glavobolje karakteriše bol oko potiljka, sljepoočnica i čela. Mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Neke opcije liječenja koje su efikasne za tenzijske glavobolje uključuju fizikalnu terapiju, relaksante mišića, ljekove kao što su ibuprofen i aspirin...

Klaster glavobolja je vrsta glavobolje koja je relativno kratkotrajna, obično traje između 20 minuta i dva sata. Simptomi uključuju i začepljen nos i suzenje. Efikasne opcije liječenja klaster glavobolje uključuju terapiju kiseonikom, sprejove koji se dobijaju na recept, ali i ljekove koji se daju u vidu injekcije, prenosi RTS.

Hipničke glavobolje uglavnom pogađaju žene u postmenopauzi i javljaju se tokom noćnog sna. Efikasne opcije liječenja hipničkih glavobolja uključuju medikamente, koji se obično daju prije spavanja, i sadrže blokatore kalcijumskih kanala (povećavaju dotok krvi i kiseonika u srce), kofein i litijum.

Bonus video: