Četiri situacije kada ne treba ignorisati bol u leđima

Zanemarivanje nekih vrsta bolova u leđima može dovesti do trajnih oštećenja

10386 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bol u leđima malo kome je stran osjećaj, a posebno osobama koje po osam sati sjede za stolom na poslu ili dižu teške terete. Međutim, postoje situacija u kojima se taj bol ne smije zanemariti jer može ukazivate na druge zdravstvene probleme.

Osim leđa, bole vas i noge

Ako se bol širi iz donjeg dijela leđa duž cijele noge, sve do stopala, može biti riječ o problemu s ishijadičnim nervom. U nekim slučajevima situacija vremenom sama dođe na svoje, ali do tada bi treba istrpjeti mnogo bola, utrnulosti i slabljenja mišića. Problem se uspješno rješava zagrijavanjem, fizikalnom terapijom i masažama.

Šepanje

Ako pored bola u leđima primijetite da šepate, odmah idite kod ljekara kako bi bila isključena mogućnost oštećenja nerva, piše Women's Health. Ignorisanje takvog problema može dovesti do trajnih oštećenja.

Problemi s varenjem ili bešikom

Problemi s inkontinencijom, u kombinaciji s bolnim leđima, takođe moguda signaliziraju probleme sa nervima, konkretno s nervnim završecima u donjem dijelu leđa koji mogu stvarati pritisak na karlicu.

Ozbiljnije reakcije

U nekim situacijama, bol u leđima je popraćena povišenom temperaturom, preznojavanjem. Ako cijelo tijelo reaguje, to je siguran znak da organizam prolazi kroz neko stanje ili promjenu. Potrebno je posjetiti ljekara kako bi se utvrdilo o čemu je tačno riječ, prenosi Miss7.

Ublažavanje bola

Obični analgetici, kao što su "paracetamol" i "aspirin" mogu pomoći, ali ljekovi na bazi bilja (brezova kora ili đavolja kandža) ublažavaju bol bez nuspojava.

Zagrijavanje opušta, pa možete staviti električno ćebe ili termofor na bolno mjesto ili se opustiti u toploj kupki, kojoj ste dodali ekstrakt koji poboljšava cirkulaciju (ruzmarin ili borove iglice).

Ako bol potraje, svakako posjetite ljekara.

Bonus video: