Pet načina da postanete ranoranilac

’’Noćne ptice’’ su izložene većim zdravstvenim rizicima...

17629 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako vam se sviđa ova ideja o jutarnjoj rutini koja vodi do uspjeha, ali mrzite čak i pomisao na dan posle zvuka alarma, ne brinite. Ovo su jednostavne strategije koje možete da iskoristite, a koje će vas natjerati da iskočite iz kreveta i započnete jutro mnogo lakše, čak i pomalo zabavnije.

Počnite noć prije

Mnoga istraživanja povezuju nivo motivacije sa REM fazom sna (faza u kojoj brzo pokrećete oči i u kojoj sanjate).Ako nemate kvalitetan odmor sa nekoliko ciklusa REM-a, faliće vam motivacije i energije kad bude došlo vrijeme da ustanete ujutro.

Jedan način da ovo riješite je da prije spavanja uspostavite rutinu koja vas priprema za kvalitetan odmor.

Strategije poznatih

• Ograničite unos kofeina

Ilon Mask, osnivač Tesle i Space X -a priznaje da je pio napitke sa kofeinom po cio dan, ali da sad ograničava unos na jednu do dvije šolje maksimalno. On se sad osjeća manje “naelektrisan” i spava bolje.

• Udaljite se od elektronike

Prije nego što zaspite, svjetlost sa telefona, tableta ili laptopa može negativno da utiče na obrasce spavanja, što je razlog zašto Ariana Hafington, suosnivač i glavni urednik Hafington posta svoj mobilni ostavlja u drugoj sobi. Navika koju je stekla kad je počela da se “onesvješćuje od umora”.

• Čitajte knjigu

Suosnovač Majkrosofta Bil Gejts čita, i to uglavnom biografije, istorijske knjige i ozbiljne mjesečnike, sat pred spavanje kako bi mu to pomoglo da lakše zaspi.

knjiga, čitanje knjige, čitanje
foto: Shutterstock

Ambijent koji vas navodi na spavanje je takođe korisno stvoriti. Zamračite sobu koliko god možete, sklonite alarm i koristite mašine za uspavljivanje ili ventilator ako živite u bučnoj sredini.

Nađite razlog da postanete ranoranilac

Teško je promijeniti išta ako prvo ne znate zašto je ta promjena važna za vas. Zašto je ustajanje rano važno za vas? Zašto želite da budete produktivniji ujutru? Da li smatrate da će vam savršena jutarnja rutina pomoći da smršate, budete fit, dati vam više samopouzdanja i energije tokom dana? Ili možda mislite da ustajanjem u cik zore možete da nađete vremena za ono što će vam pomoći da se lijepo osjećate, kao što je čitanje, pisanje ili meditiranje?

Kad budete znali zašto želite da ustajate rano, vidjećete da će biti lakše da stvorite tu promjenu.

Nemojte odgađati alarm

Koliko vam se puta desilo da odgađete alarm tokom uobičajenog jutra? Jednom? Dvaput? Pet puta? Više od pet puta?

Iako vam se može činiti da je to što dobijate nekoliko dodatnih minuta sna svaki put kad isključite alarm dobro za vas, upravo je suprotno. Odlaganje alarma vas još više umori. Tako pomjerate cikluse sna. Pored toga, ako je prvo što uradite ujutro gašenje alarma, započinjete dan odlaganjem. Ovo šalje poruku podsvijesti da niste čak ni toliko samodisciplinovani da ustanete iz kreveta ujutro. To nije dobar način da započnete dan.

Pokušajte da pomjerite sat ili telefon od kreveta tako da stvarno morate ustati da biste ga isključili. Još jedan predlog je da isključite opciju odlaganja alarma. To će vas sigurno spriječiti da ga koristite.

Polako mijenjajte jutarnju rutinu

Ako pokušate da kompletno promijenite jutarnje navike tako što ćete, na primjer, ustati u 4 ujutro kad uglavnom spavate do podne, biće vam teško, ako ne i nemoguće da se držite nove rutine. Umjesto toga, pravite male promjene koje možete da nadograđujete. Na ovaj način postajete samosvjesniji i entuzijastičniji. Postajete usredsređeniji, smirujete se i učite kako da na pravi način stvorite promjene kojih se možete držati.

alarm, spavanje
foto: Shutterstock

Na primjer, ako se uglavnom budite u 7 ujutru, neka vam cilj bude da ustanete u 15 do 7 sledećeg dana. Kad ovladate time, ustanite u pola 7. Polako pomjerajte vrijeme ustajanja za 15 minuta i prije nego što shvatite, postaćete ranoranilac bez muke, uglavnom.

Kako se držati novih navika?

Nekoliko aktivnosti koje vam mogu prijati rano ujutro su istezanje, meditacija, pisanje i vrijeme koje provedete sa svojom porodicom.

Da bi vam bilo lakše da ustanete i suočite se sa ostatkom dana, napravite svoju listu onoga čemu se radujete kad ustanete iz kreveta.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 10. novembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: