Kesten kao lijek

Evo na šta treba da obratite pažnju kada ga kupujete, ali i ko bi trebalo da ga konzumira

19666 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sezona opadanja lišća donosi nam plod koji je veoma zdrav i vrijedan kada su u pitanju hranljive materije, minerali i vitamini. S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojak brojnih jela.

Kao i drugi orašasti plodovi, i kesten sadrži masti, ali u puno manjoj količini. Ne goji i sadrži vitamine koji će odlično djelovati na organizam. Zdrava količina kestena na dan, kako biste mogli da dobijete sva njegova pozitivna svojstva, jeste 85 grama.

Hranljiva svojstva kestena

Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C, što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Plod kestena bogat je folatima, što je inače karakteristika zelenog lisnatog povrća. U njemu ćete osim vitamina C pronaći i vitamine B1, B2 i B6 i folnu kiselinu. Ona je zaslužna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i za sintezu DNK. Ovo je hrana dobra za trudnice, jer sprječava pojavu anomalija kod fetusa.

kesten
foto: Shutterstock

Jedući kestenje, u organizam ćete unijeti i važne materije poput vlakana, magnezijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka i kalijuma.

Unosom kestena, vlakna će pomoći da se smanji nivo holesterola. Od kestena može da se pravi i brašno i pire, jer je, kao i lješnik i badem, bez glutena. S druge strane, ima veći procenat skroba, zbog čega je sličniji krompiru i kukuruzu.

Kesten kao lijek

Ovaj plod možete da jedete skuvan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osjetićete njegov zanimljiv ukus i dobiti sve nutritivne vrijednosti.

Čaj od kestena

Kestenje je poznato po tome što pomaže kod probavnih i bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma astme i bronhitisa.

Divlji kesten za vene

Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena, jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to, od njega se prave razne tinkure i kreme, jer je i on veoma ljekovit. Divlji kesten kao lijek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemoroida, bolnih menstruacija i uvećane prostate.

kesten
foto: Shutterstock

Kesten čuva srce

U kestenu se nalazi visok nivo mono-nezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi nivo holesterola.

Izbacuje višak vode

Kesten ima svojstvo da izbacuje vodu iz organizma, pa time pomaže kod bubrežnih i želudačnih tegoba. Pomoći će pri cirkulaciji i protoku hrane kroz crijeva, kao i vode.

Djeluje protivupalno

Zbog svojih protivupalnih svojstava, kesten je idealna namirnica za ljude koji pate od artritisa i reume.

Pripazite kad kupujete kesten

Kada kupujete svježe kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težina bi trebalo da odgovara njegovoj veličini.

kesten
foto: Shutterstock

Izbjegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk. Ubrano ili kupljeno kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Džem od kestena

Za pripremu džema od kestena potrebno vam je: jedan kilogram kestena, kilo i po šećera i jedan vanilin štapić. Najprije malo pecite kesten u rerni, potom ga oljuštite dok je još topao. Očišćen kesten stavite u tiganj i prelijte hladnom vodom. Kuvajte 30 do 40 minuta dok ne omekša.

kesten
foto: Shutterstock

Potom, procijedite i provucite kroz sito. Dodajte šećer u topao pire koji ste dobili. Stavite zaslađen pire u tiganj (na pola kilograma pirea idu tri supene kašike vode). Ubacite vanilin štapić i miješajte na umjerenoj vatri, dok se smjesa ne zgusne. Skinite sa vatre, izvadite vanilin štapić, stavite džem u tegle i čuvajte na hladnom mjestu.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 10. novembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: