Šest najljekovitijih začina: Treba da ih ima u svakoj kuhinji

Neki začini, osim što će poboljšati ukus vaše hrane, mogu doprinijeti i očuvanju vašeg zdravlja

8918 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na zdravlje, kao i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, i redovno vježbanje. Međutim, često zaboravljamo da postoje još neke namirnice koje su izuzetno zdrave, a trebalo bi da ih koristimo prilikom pripremanja hrane.

Riječ je o začinima koji imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je riječ o borbi protiv alergija i raznih bolova ili prevenciji bolesti, piše magazin Kuća stil.

Kurkuma

Poznata kao indijsko zlato, kurkuma ima snažna ljekovita svojstva koja mogu da eliminišu štetne materije iz našeg tijela. Ali, ono što je još važnije, jeste da poboljšava moždane funkcije i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih bolesti. Pomaže i pri smirivanju simptoma artritisa, kao i Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Crni biber

Ovaj začin poboljšava varenje, smanjuje zatvor i brojne druge probleme u vezi sa digestivnim traktom. Istraživanja su pokazala da je pomaže kod depresije, visokog krvnog pritiska, rješavanja zavisnosti od cigareta i problemima sa štitnom žlijezdom.

Crvena ljuta paprika

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice. Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih za naša lijepa osjećanja. Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima, ljuta paprika djeluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lijek protiv dispepsije.

Cimet

Ovaj začin najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola.

Muškatni oraščić

Ovaj aromatični začin sadrži miristicin, eterično ulje koje se nalazi u biljkama poput šargarepe i celera. Dokazano je da smanjuje holesterol, depresiju i anksioznost, a poboljšava pamćenje i povećava libido.

Đumbir

Olakšava i podstiče varenje, ublažava nadutost i želudačne tegobe, i sprječava grčeve. Osim toga, ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog dejstva se koristi i kod liječenja alergija. Idealan je za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma prehlade.

Bonus video: