Čačkanje nosa povećava rizik od Alchajmerove bolesti

Osim što je nepristojna aktivnost, čačkanje nosa uopšte nije bezopasno

17928 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čačkanje nosa može da poveća rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i demencije, saopštili su naučnici sa Griffith University u Australiji. Dosadašnja istraživanja pokazuju da patogeni takođe mogu da doprinesu razvoju Alchajmerove bolesti, ali putevi kojima ulaze u mozak do nedavno su bili nejasni.

Sada je studija istraživača iz Australije otkrila da jedna bakterija - Chlamydia pneumoniae ulazi u mozak preko olfaktornog nerva iz nosa što dovodi do razvoja amiloidnih beta plakova koji su karakteristični za Alchajmerovu bolest.

Čačkanje nosa je nepristojno, a nije ni bezopasno

Na osnovu ovog saznanja naučnici tvrde da čačkanje po unutrašnjosti nosa oštećuje nazalnu sluzokožu, što olakšava bakterijama da dođu do mirisnog nerva i uđu u mozak. Čačkanje nosa je navika koja se generalno smatra neprijatnom, ali i bezopasnom. Međutim, istraživanje sa Griffith University ukazuje da aktivnost možda i nije bez rizika kao što se ranije mislilo.

Istraživanje objavljeno u Nature Scientific Reports pokazuje da oštećenjem nosne šupljine kod miševa, bakterije mogu da uđu u mozak kroz mirisni nerv. Jednom kada dospiju u mozak, određene bakterije stimulišu taloženje amiloidnog beta proteina, što potencijalno dovodi do razvoja Alchajmerove bolesti. Amiloid beta formira plakove za koje se smatra da su odgovorni za mnoge simptome te bolesti, kao što su gubitak pamćenja, problemi sa jezikom i nepredvidivo ponašanje.

Bakterije imaju otvoren put preko nosa do mozga

Olfaktorni nerv vodi direktno iz nosne šupljine do mozga. Bakterije koje ulaze u mirisni nerv tako mogu da zaobiđu krvno-moždanu barijeru, koja ih obično sprečava da dođu do mozga. Studija sprovedena na miševima, pokazala je da Chlamydia pneumoniae, bakterija koja izaziva infekcije respiratornog trakta, kao što je upala pluća, koristi ovaj put za pristup centralnom nervnom sistemu. Ćelije u mozgu reagovale su na invaziju Chlamydia pneumoniae bakterija tako što su deponovale amiloidni beta protein koji se nakuplja u plakove, koji su obilježje Alchajmerove bolesti.

Druge studije pokazale su da je Chlamydia pneumoniae prisutna u Alchajmerovim plakovima kod ljudi. Međutim, nije poznato kako bakterije tamo dospijevaju i da li izazivaju AD patologije ili su samo povezane sa njim. Naš rad na miševima pokazuje da iste bakterije mogu brzo da se popnu na olfaktorni nerv i iniciraju patologije slične Alchajmerovoj bolesti – objasnio je profesor dr Džejms Džon, šef Centra za neurobiologiju i istraživanje matičnih ćelija u Klem Džons Centru u okviru Grifin Univerziteta, inače nadzorni autor studije.

Povezivanje bakterija, virusa i poremećaja mozga

Ova studija dodaje još dokaza onima iz nekoliko prethodnih istraživanja koja ukazuju na postojanje veze između patogena i demencije. U 2008. godini, studija je pokazivala da infekcija Chlamydia pneumoniae bakterijom može da izazove kasnu Alchajmerovu bolest. Druga studija iz 2010. godine povezala je infekciju ovom bakterijom sa Alchajmerovom patogenezom, otkrivajći Chlamydia pneumoniae bakteriju, amiloidne naslage i neurofibrilarne zaplete zajedno u mozgu.

Istraživači vjeruju da nije samo Chlamydia pneumoniae bakterija ono što može da izazove Alchajmerovu bolest.

"Mislimo da postoji potencijalno mnogo mikroorganizama koji mogu da doprinesu nastanku Alchajmerove bolesti. Na primer, virus herpes simplex uključen je u nekoliko studija. I možda je za to potrebna kombinacija mikroba i genetike. Svi imamo bakterije/viruse u mozgu, ali ne dobijamo svi Alchajmerovu bolest, tako da to može da bude kombinacija mikroba i genetike koja dovodi do patologija i simptoma", istakli su u studiji i najavili dalje proširivanje istraživanja na ljude.

Studija takođe sugeriše da bi to mogao da bude dug i spor proces. Dakle, kako se kaže, niko ne misli da unošenje bakterija u mozak znači da će neko već sledeće nedelje dobiti demenciju. Umesto toga, misli se da bakterije izazivaju sporo napredovanje patologija koje mogu da potraju decenijama pre nego što dovedu do simptoma.

Čačkanje nosa ostavlja loše posljedice

Oštećenje sluzokože nosa i unošenje patogena mogu da povećaju rizik od Alchajmerove bolesti, pokazuju dosadašnja istraživanja i završavaju se ona koja će povrditi definitivnu uzročnu vezu. Ali, navika čačkanja nosa, kažu stručnjaci, može da ima neke druge zdravstvene rizike.

Rizici čačkanja nosa

  • unošenje virusa, bakterija i drugih zagađivača u nos
  • širenje bakterija i virusa iz nosa na površine u okruženju
  • oštećenje tkiva i struktura unutar nosa

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 17. novembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: