Karcinom otkriven na vrijeme je najčešće izlječiv

Bitna je rana detekcija tumora. Rana detekcija znači da pacijentkinje imaju veće šanse za izlječenje. Kada je tumor mali, kada nije dao metastaze, velike su šanse da žena iz te borbe izađe kao pobjednik

37209 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Rak nije smrtna presuda. Kancer se može izliječiti, posebno ako se bolest detektuje u najranijem stadijumu i to je ono na čemu se najviše zasniva podizanje svijesti kada su u pitanju redovne kontrole i prevencija razvoja bolesti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu, od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete. Najveći broj oboljelih žena registrovan je u starosnoj grupi između 50. i 64. godine, u kojoj je i učestalost ovog karcinoma najveća – čineći više od jedne trećine malignih slučajeva (30,3%).

Bitna je rana detekcija tumora. Rana detekcija znači da pacijentkinje imaju veće šanse za izlječenje. Kada je tumor mali, kada nije dao metastaze, velike su šanse da žena iz te borbe izađe kao pobjednik.

Kada je u pitanju karcinom dojke, statistika pruža zaista zabrinjavajuće podatke. Crna Gora spada u zemlje sa visokom stopom smrtnosti oboljelih od ove bolesti i to u najvećoj mjeri zbog kasnog javljanja ljekaru, tek onda kada se osjete tegobe i kada bolest već uzme maha. Bolest je u početnoj fazi bez simptoma, a mogućnosti za izlječenje su upravo tada najveće. Zahvaljujući savremenoj medicini i naprednim tehnikama, u prosjeku devet od deset žena može biti uspješno izliječeno u ovom stadijumu.

U Poliklinici Konzilijum ordinira Ass. dr sci. med. Marko Buta. Doktor Buta je asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Učestvovao je u brojnim projektima, bio izlagač na velikom broju stručnih skupova. Takođe je autor i koautor naučnih radova objavljenih u domaćim i internacionalnim časopisima i član značajnih profesionalnih udruženja. Oblast naučnog interesovanja je hirurška onkologija.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Dr Buta je specijalista za rak dojke, štitne žlijezde i melanome.

  • 2013. godina- Stručno usavršavanje obavio je u Univerzitetskoj klinici u Essen-u, Nemačka kod Prof Martin-a Walz-a u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju sa posebnim osvrtom na minimalno invazivnu hirurgiju štitaste, paraštitaste i nadbubrežne žlijezde.
  • 2015. godine usavršavao se u Centru za minimalno invazivnu i onkološku hirurgiju u Ulmu, Njemačka.
  • 2017. godine prošao trening iz oblasti hirurgije raka dojke u Tokiju i Yokohami, Japan.
  • 2017. godine- završio trening i postao sertifikovan za korišćenje kontinuiranog i intermitentnog neuromonitoringa živca za glas (Prag-Medtronic) u hirurgiji štitaste žlijezde.

Zakažite pregled na: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2