Lovor liječi čak šest bolesti: Oslobađa od stresa za manje od pet minuta

Snažno analgetsko djelovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamjenljivim sastojkom u terapiji bolova

48210 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lovorov list često je u upotrebi u kulinarstvu, ali da li ste znali koliko je ova začinska biljka zapravo zdrava, te da vam može pomoći da izliječite razne bolesti, kao i da se oslobodite stresa za manje od pet minuta?

Poboljšava varenje

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost. Čaj od lovora upotrebljava se i u liječenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspješno liječi i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje posjeduje i jako protivgljivično dejstvo.

Ublažava bolove

Lovorovo ulje koristi se za liječenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko djelovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamjenljivim sastojkom u terapiji bolova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno djeluju na migrenu.

Takođe, ova biljka uspješno se bori i protiv reume, a bolove u zglobovima možete lako ukloniti oblogom od lovorovog ulja koje lako možete i sami napraviti. Zgnječite u avanu 20 g svježih (zrelih) bobica lovora koje ćete prokuvati 15 minuta u jedan l ključale vode. Dobijeni sok procijedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi. Sa površine pokupite ulje i pomiješajte ga s kašičicom nesoljene svinjske masti. Dobijenu smjesu dobro promiješajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj teglici. Na bolno mesto utrljavajte dobijenu mješavinu, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

Lovor za iskašljavanje

Ulje lovora jedan je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primjera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlijezde dovodi do trenutnog osjećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provjereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za liječenje proširenih vena.

Čaj od ove biljke pokazao se djelotvornim za liječenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Zahvaljujući eugenolu, djeluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

Liječi čukljeve

Bolne izrasline na nogama, odnosno čukljeve, takođe, možete liječiti ovom namirnicom. Uzmite pet velikih lovorovih lista, isitnite ih i zalijte sa 100 ml 70%-nog alkohola (ili domaćom rakijom). Ostavite da odstoji nedelju dana, posle procijedite. Dobijenom smjesom mažite čukljeve, ali prije toga dobro naparite noge u toploj vodi (tri l vode i jedna kašika sode bikarbone). Zatim obrišite noge, namažite, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

Izbacivanje viška soli

U večernjim satima jednu supenu kašiku sitno usitnjenog lista lovora prelijte sa tri dl vode i kuvajte u oodgovarajućoj emajliranoj posudi, najduže pet minuta. Prelijte dobijenu tečnost u termos u ostavite da prenoći. Ujutru tečnost procijedite u drugu posudu i rasporedite dobijeni napitak na cio dan. Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti sve odjednom. Nakon sedam dana možete ponoviti ovaj tretman.

Ako se pojavi učestalo mokrenje, to je znak da je lovorov list počeo da rastvara soli, što umije da iziritira bešiku. Pravi rezultati ovakvog liječenja biće vidljivi tek kroz desetak dana, kada ćete se osjećati mnogo lakše, a bolovi u zglobovima će isčeznuti.

Protiv stresa

Ova jeftina biljka koju sigurno imate u kuhinji, može vam pomoći da se oslobodite stresa i napetosti za manje od pet minuta. Naime, ruski naučnici nedavno su otkrili da lovor oslobađa nevjerovatnu količinu stresa.

Sve što treba da uradite je da zapalite lovor u pepeljari. Izađite iz sobe na 10 minuta, a kada se vratite, primijetićete potpuno drugačiju atmosferu.Osjetićete prijatan, opuštajući miris.Zbog oslobađanja određenih supstanci sagorijevanjem, stvara se pozitivni protok energije. Udahnite duboko i pustite da miris umiri duh i tijelo!

Uzgoj lovora

Lovor raste na dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom položaju. Tlo može biti glinasto, pjeskovito ili ilovasto. Razmnožavanje lovora je preko sjemena, reznicama, mladicama i položenicama. Lovor treba orezivati ljeti i ukloniti mladice kad se pojave.

Vrlo dobro podnosi rezidbu pa se oblikuje kao stabalce, grm ili u piramidalnom obliku. Listovi se koriste svježi ili suvi, a sakupljaju se ljeti i za vrijeme suše. Svježe osušeni listovi imaju snažniji ukus i aromu od svježih listova.

Sušeni listovi nikako ne bi trebalo da se skladište duže od godinu dana,jer će izgubiti svoj ukus. Listove lovora treba čuvati u tegli zaštićenoj od vazduha i svjetlosti. Za popravljanje ukusa hrani mogu se koristiti i suvi plodovi lovora.

Lovor je vrlo otporan na bolesti i štetočine, pa je idealan za sadnju pored osjetljivih biljaka.

Lovor kao začin

Lovorov list je začin koji se obično koristi za dodatak arome jelima od mesa zbog svog laganog, biljnog ukusa. Ponekad se prodaje u prodavnicama u prahu ili kao svjež list, ali se najčešće nalazi kao suv, cio list. Lovorov list se dodaje tokom kuvanja i vadi prije serviranja jela, jer se sam list teško žvaće i vari. A suprotno popularnom mitu, lovorov list nije otrovan. Dobar je izvor vitamina A, vitamina C, vitamina B6, kalcijuma, gvožđa i mangana.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 17. novembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: