Moćni grejp: Veliki broj vitamina i blagodeti za organizam

Crveni grejp je vrlo bogat hranjivim materijama, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga se često koristi u dijetama

8762 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U ovom plodu pomalo oporog ukusa nalazi se veliki broj vitamina i blagodeti za organizam. Ukoliko jedete ovo voće barem dva puta nedjeljno, organizam će vam biti zahvalan.Izraelski naučnici su ustanovili da je konzumiranje jednog grejpa na dan, posebno crvenog,veoma korisno u sprječavanju razvoja srčanih bolesti.

Dajući pacijentima sa srčanim bolestima iz grupe pod nadzorom svakodnevno po jedan grejp, ljekari su utvrdili da je kod njih nakon određenog vremena znatno smanjen nivo holesterola u odnosu na grupu pacijenata koji nisu konzumirali crveni grejp.

U istraživanju je učestvovalo 57 pacijenata muškaraca i žena, čiji su rezultati krvi ukazivali na povišene vrijednosti holesterola. Osim toga, ustanovljeno je da pozitivno utiče i na smanjenje triglicerida. Istraživači navode da je crveni grejp mnogo uspješniji u liječenju ovih stanja od žutog.

Vjeruju da su za ovakve rezultate odgovorni antioksidansi kojima obiluju plodovi grejpa, ali ne isključuju ni mogućnost da crveni grejp sadrži za sada nepoznate hemijske sastojke odgovorne za smanjenje triglicerida.

Prednosti grejpa

Crveni grejp je vrlo bogat hranjivim materijama, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj ishrani. Zbog toga se često koristi u dijetama.

Istraživanjima je dokazano da limonoid koju sadrži grejp, sprečava formiranje tumora da pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka debelog crijeva i želuca.

Limonin ima veliku bioraspoloživost i dugo se zadržava u organizmu, pa zato djeluje antikancerogeno.

Obiluje vitaminom C, a sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere. Osim tih sastojaka bogat je vitaminima A, B, D, E i K, kao i mineralima kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, cinka, bakra i gvožđa.

Grejpfrut pomaže u prevenciji i borbi sa dijabetesom. Tajna njegove snage leži u naringeninu, antioksidantu koji tom voću daje gorak ukus. Prema tvrdnjama stručnjaka spomenuti antioksidant može da ima jednak učinak kao dva postojeća lijeka koja se koriste u slučajevima dijabetesa tipa 2.

Naringenin jednostavno rečeno poboljšava osjetljivost tijela na insulin. Dijabetes se javlja kada tijelo nije u stanju da proizvede dovoljno hormona koji reguliše nivo šećera u krvi. Znajući tu činjenicu postaje jasno zašto je grejpfrut pravi saveznik u borbi sa dijabetesom.

Naringenin ujedno pacijentima pomaže da održe zdravu tjelesnu težinu što je naročito važno u samim tretmanima kod dijabetesa.

Kako jesti grejpfrut?

Grejpfrut je idealna hrana za doručak. Plod se prepolovi i pulpa se jede kašikom. Neki ljudi posipaju šećer odozgo kako bi uravnotežili kiseli ukus, ali to može oduzeti neke od prednosti. Ako morate da zasladite grejpfrut, probajte steviju bez kalorija. Grejpfrut se takođe ponekad koristi za pravljenje želea, marmelade i sirupa. Ako ste umorni od uobičajene rutine grejpfruta postoje i razni drugi recepti sa ovim voćem - salata od kelja i grejpfruta, salata od citrusa, ćuretine i spanaća, kupovi sa citrusnim voćem…

Nutritivne činjenice

Jedna porcija kriški grejpfruta sa sokom sadrži ukupno - masti 0,23 grama, ugljenih hidrata 18,58 gr, dijetalnih vlakana 2,5 gr, šećera 16,05 gr, kalcijuma 28 miligrama, gvožđa 0,21 mg, magnezijuma 18 mg, fosfora 18 mg, kalijuma 320 mg, cinka 0,16 mg i vitamina C 79,1 mg. U nutritivnom smislu, grejpfrut je možda najpoznatiji po svom sadržaju vitamina C i nalazi se na listi zdravog voća. Zauzima treće mesto iza pomorandže i limuna, kao najvećim voćnim izvorima vitamina C.

Sjeme i eterično ulje

Neki koriste ekstrakte sjemena grejpfruta i eterična ulja u nadi da će liječiti medicinske bolesti. Na primjer, ekstrakt cvijeta grejpfruta se ponekad koristi za nesanicu, dok se eterična ulja lista grejpfruta koriste za antibiotike. Međutim, istraživanja koja podržavaju ove tvrdnje - donekle su ograničena. Takođe, eterična ulja su jača i više obrađena od ekstrakata. Imajte na umu da se ne preporučuje gutanje eteričnih ulja.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 17. novembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: