Noću vas muče grčevi u nogama? Evo kada zato morate kod ljekara

Grčevi u nogama mogu biti bezazlena pojava, ali mogu biti i povezani s nekim ozbiljnim bolestima

90754 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Grč je uobičajena pojava koja može biti prouzrokovana jednostavno time što ste predugo bili u istom položaju. Ali, ako se noću budite s tim snažnim osjećajem bola, znate koliko to može biti neprijatno i frustrirajuće.

Noćni grčevi povremeno pogađaju oko 60 posto populacije, češće žene nego muškarce, a učestalost grčeva se povećava s godinama. U većini slučajeva grčevi zahvataju mišić lista, ali mogu zahvatiti i prednji ili stražnji dio bedrenih mišića, piše zivim.hr.

Nije uvijek jasno šta izaziva grčeve u nogama, ali često mogu biti povezani s položajem pri spavanju. Često spavamo tako da su nam stopala ispružena, što skraćuje mišiće lista i čini ih podložnijima grčevima. Nastanku grčeva može doprinijeti i dugotrajno nepomično stajanje ili sjedenje. I pretjerano istezanje mišića tokom vježbanja može dovesti do prenaprezanja mišića i povećanog rizika za pojavu grčeva.

Nedostatak magnezijuma

Stručnjaci upozoravaju da učestala pojava grčeva u nogama može ukazivati i na nedostatak magnezijuma u tijelu. Naime, magnezijum je odgovoran za više od 300 biohemijskih procesa u tijelu, uključujući kontrakciju mišića i prenos impulsa između nervnih ćelija. Nizak nivo magnezijuma prouzrokuje i nizak nivo kalijuma i kalcijumaa jer remeti njihovu regulaciju u tijelu, a to dovodi do pojave grčeva u mišićima i mišićne slabosti.

Nedavno rađeno istraživanje je pokazalo da više od 11 odsto odraslih žena i 14 procenata odraslih muškaraca ima manji unos magnezijuma od najniže preporučene dnevne doze, a to je nivo kod kojeg je velika vjerojatnoća da dođe do deficita. Prije tog istraživanja jedna druga studija, objavljena u izdanju američke Nacionalne medicinske biblioteke, pokazala je da uzimanje suplemenata magnezijuma može pomoći u rješavanju problema noćnih grčeva u nogama. Potrebne vitamine i minerale uglavnom možemo dobiti iz pravilne ishrane. Ali , nova studija je pokazala da su osobe koje su uzimale više od 200 mg magnezija dnevno doživjele značajno smanjenje učestalosti grčeva u poređenju s osobama koje nisu uzimale suplemente magnezijuma. U svakom slučaju, ako mislite da u vašoj ishrani nedostaje magnezijuma, češće koristite namirnice kao što su bademi, indijski oraščići, žitarice, mahunarke i zeleno povrće poput spanaća.

Imajte na umu da procesuirana hrana ima nizak nivo magnezijuma i da naše tijelo apsorbuje oko 30 posto magnezijuma manje kako starimo. Apsorpciju magnezijuma može smanjiti i nizak nivo D vitamina. Takođe, pušenje, konzumacija alkohola i uzimanje nekih ljekova, poput statina, diuretika i antacida, mogu smanjiti nivo magnezijuma.

Kada otići kod ljekara?

U većini slučajeva, grčevi u nogama nisu razlog za zabrinutost, naročito ako su samo povremeni. Ali, ako postanu učestali, treba o tome porazgovarati sa ljekarom. Naime, grčevi u nogama mogu biti povezani s nekim bolestima, poput bolesti motornih neurona, Parkinsonove bolesti, dijabetesa, osteoartritisa, bolesti štitne žlijezde, jetre i bubrega, srčanih bolesti i poremećaja cirkulacije.

Dakle, ako su grčevi u nogama vrlo česti ili su jako bolni, remete vam san i ne možete normalno da funkcionišete idući dan, treba da o tom problemu porazgovarate sa ljekarom.

Bonus video: