Držite kilograme pod kontrolom: Tri savjeta koji sugurno pomažu

Lako je uveliko podcijeniti koliko kalorija konzumiramo, a da toga uopšte nijesmo svjesni

16467 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuhtterstock
Ilustracija, Foto: Shuhtterstock

Kada je riječ o gubitku kilograma, moguće je da ste preplavljeni informacijama, raznim dijetama i mogućnostima ishrane zbog čega se čini nemoguće donijeti pravu odluku. Koja je jedna zajednička stvar svih dijeta? Unos kalorija. Tačnije, dnevni unos kalorija ne smije biti veći od broja kalorija koje vaše tijelo potroši tokom dana.

Bilo da želite da smršate ili da održite postojeću kilažu, važno je da znate nekoliko naizgled sitnih stvari koje vam mogu kvariti napredak u tom poslu.

1. Pazite na "skrivene" kalorije

Svaka namirnica ima svoju kalorijsku vrijednost, neke veću, a neke manju, bez obzira na to pratimo li kalorije ili ne. Kako god, često se događa da neke namirnice koje unosimo tokom dana uopšte ne doživljavamo kao nešto previše… Ipak, moguće je da vam baš te sitnice "kradu napredak".

Kada se okrećemo nešto zdravijoj isehrani onda se uglavnom pripremaju nekakve salate i to je super, ali treba pripaziti na količinu ulja koja se stavlja kao začin. Isto tako, pazite sa svim vrstama sosa koje često koristite. Stavite onoliko koliko vam je stvarno potrebno da obrok bude ukusan. Još jedan dobar savjet je da pripazite na količinu mlijeka i šećera koju stavljate u kafu. Moguće je da pijete nekoliko kafa dnevno što na kraju dana može značajno uticati na mogućnost gubljenja kilograma. Umjereno sa svime, preporučuje Gloria.

2. Stavite glad pod kontrolu

Za mršavljenje treba jesti nešto manje hrane nego inače, ali opet sigurno ne toliko malo koliko mnogi to uglavnom rade kada krenu s mršavljenjem.

Ipak, treba naučiti kako birati obroke i namirnice koji će vas zasititi. Protein je makronutrijent koji je najzasitniji, a uz to se i troši najviše kalorija za njegovo varenje pa zato treba malo povećati njegov unos. Dobar savjet je i jesti što više povrća… Osim brojnih prednosti za zdravlje, povrće ima malo kalorija, a jako nas zasiti. Glad ćete takođe suzbiti ako odspavate barem sedam sati tokom svake noći i popijete barem dva litra vode tokom dana.

3. Nema razloga da se bojite ugljenih hidrata

Prava istina je da kada iz ishrane potpuno izbacite ugljene hidrate možete očekivati veći početni gubitak kilograma tokom prve i druge sedmice. Nažalost, većina tih kilograma je obična voda koja će se vratiti kada ponovno počnete da jedete ugljene hidrate. Ovakav pristup nije održiv na duže staze i malo ko uspije da izdrži i prvih mjesec dana. Ovo sigurno nije način na koji želite da živite cijeli svoj život…

Gubitak težine ne mora biti težak, postoji nekoliko jednostavnih načina da ostanete na pravom putu. Pratite šta jedete, zabilježite unos kalorija i jednom nedjeljno stanite na vagu kako biste izmjerili napredak. Vježbanje je još jedan ključan faktor za gubitak težine, ali promjene u kuhinji takođe mogu učiniti ogromnu razliku.

Bonus video: