Preskačete obroke? Evo kako to djeluje na vaš organizam

Ako ste previše gladni, veća je vjerovatnoća da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane

4806 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste ikada preskočili obrok, a to se dešava čak i onima koji vode računa da uvijek doručkuju, ručaju i večeraju, vjerovatno ste se zapitali šta bi se desilo s vašim organizmom ako bi vam to postalo navika.

Kada je riječ o redovnom preskakanju obroka, istraživači još uvijek prikupljaju dokaze o potencijalnim dugoročnim efektima na težinu i zdravstvena stanja kao što su bolesti srca i dijabetes. Ali koji su kratkoročni efekti na vaše tijelo kada preskočite obroke?

Smanjuje se nivo šećera u krvi i energije u tijelu

Redovni obroci tokom dana sprječavaju pad energije i održavaju vas budnim i fokusiranim. Ako preskočite obroke, vašem tijelu počinju da nedostaju trenutne zalihe glukoze, glavnog goriva za mozak. Nizak šećer u krvi može iscrpiti vašu energiju, čineći da se osjećate usporeno i slabo. Nedostatak glukoze takođe može otežati koncentraciju. Drugi simptomi niskog šećera u krvi mogu biti drhtanje, znojenje i razdražljivost.

Osećaj velike gladi i prejedanje

Kada ne jedete dovoljno često, možete se osjećati potpuno preplavljenim potrebom da nešto pojedete. Teško je razmišljati o bilo čemu drugom osim o hrani kada vaše tijelo nema dovoljno energije. Ovaj osjećaj takođe nije dobar za produktivnost na poslu, druženja sa prijateljima i opšte zadovoljstvo u životu.

Ako ostanete bez hrane duže vrijeme, vaše preferencije u hrani se takođe mijenjaju kada postanete veoma gladni. Gladni ljudi često imaju tendenciju da jedu ugljene hidrate i slatkiše jer im to podiže nivo šećera u krvi i brzo popravlja trenutno raspoloženje. Problem je u tome što ovo traje samo kratko osim ako u ishranu ne dodate masti, proteine ili vlakna pored ugljenih hidrata, da biste ublažili porast glukoze. Iz toga slijedi da ćete uskoro ponovo biti gladni. Ako ste previše gladni, veća je vjerovatnoća da ćete se prejedati kako biste nadoknadili nedostatak hrane koju ste propustili tokom dana. Prejedanje takođe može izazvati mučninu, zatvor, nadimanje i iscrpljenost.

Poteškoće u koncentraciji i slabije fizičke performanse

Posljedice nedostatka hrane se ogledaju i u fizičkoj aktivnosti i vježbanju. Kada vježbate, teško vam je da se koncentrišete na ovu aktivnost ako ste gladni. Pored toga, ako ne jedete kako treba prije treninga, imaćete manje koristi od vježbanja nego što biste imali inače. Isto važi i ako ne dobijete odgovarajući obrok nakon treninga, jer vaše tijelo ne može da obnovi nivoe glikogena (za koji su potrebni ugljeni hidrati) i mišića (koji zahtijevaju proteine).

Ukratko, ako ste fizički veoma aktivni, ni u kom slučaju nije pametno preskakati previše obroka. Stručnjaci u suštinu svima preporučuju da jedu bar na svakih nekoliko sati u toku dana, piše Aktivni.si

Bonus video: