Kako izliječiti herpes?

Možete povećati količinu cinka u organizmu tako što ćete uzimati pšenicu, jagnjetinu i svinjetinu

13550 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Herpes simplex je virus, poznat i po skraćenici HSV, koji izaziva herpes. Herpes se može pojaviti u različitim djelovima tijela, najčešće na genitalijama i/ili ustima.

Postoje dvije vrste virusa herpes simplex-a:

HSV-1: prvenstveno uzrokuje oralni herpes. Odgovoran je za herpes u obliku plikova/čireva koji se javlja na usnama, oko usta i na licu.

HSV-2: primarno izaziva genitalni herpes.

U nastavku teksta donosimo par savjeta kako da se izborite sa ovim virusom, ali napominjemo da je uvijek prije primjene metoda koje donosimo dalje u tekstu potrebno da se konsultujete sa ljekarom.

Hladan oblog

Od pomoći može biti primjena hladnog obloga za smanjenje otoka. Nanesite čistu, meku krpu za pranje napunjenu ledom na zahvaćeno područje. Ponovite ovo po potrebi na svaka 4 sata, ali nikada ne stavljajte led direktno na kožu.

Pasta od sode bikarbone

Nanošenje paste od sode bikarbone može pomoći u isušivanju lezija i ublažavanju osjećaja svraba.

Pasta od kukuruznog skroba

Pasta od kukuruznog skroba takođe može isušiti lezije i ublažiti osjećaj svraba.

Bijeli luk

Istraživanja sugerišu da bijeli luk može imati antivirusni efekat protiv oba soja herpesa. Zgnječite svjež čen bijelog luka i pomiješajte ga sa maslinovim uljem kako bi se razblažio. Ovu mješavinu možete nanositi na ranu do tri puta dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je poznato po svojim antiinflamatornim i antivirusnim svojstvima. Pomiješajte jedan dio jabukovog sirćeta a sa tri dijela tople vode i nanesite ga na zahvaćeno područje.

Promjene u ishrani

Konzumiranje određene hrane i izbegavanje nekih namirnica može ojačati imuni sistem i, zauzvrat, pomoći organizmu da se izbori sa virusom herpesa.

Konzumiranje povrća bogatog antioksidansima može ojačati imuni sistem i može umanjiti upalu. Karfiol, spanać, kelj i paradajz su bogati antioksidansima koji vezuju slobodne radikale. Takođe sadrže više lizina nego arginina, a taj odnos aminokiselina je važan za suzbijanje herpesa.

Omega 3-lančane masne kiseline mogu pomoći imunološkom sistemu u borbi sa stranim patogenima. Sjemenke lososa, skuše, lanenog sjemena i čija sjemenke su bogate zdravim masnim kiselinama.

Uzimanje adekvatne količine proteina je od vitalnog značaja za imunološki odgovor tijela na virus herpesa i druge patogene. Stoga, konzumirajte hranu bogatu proteinima i sa malo zasićenih masti tako što ćete u organizam unositi puno badema, jaja i zobi.

Koliko su važni cink i vitamin C?

Istraživanja su pokazala da vitamin C može efikasno ubrzati zarastanje ranica izazvanih herpesom. Paprike, pomorandže, jagode, kupus -bogati su vitaminom C.

Konzumiranje cinka može pozitivno uticati na imunski sistem. Možete povećati količinu cinka u organizmu tako što ćete uzimati pšenicu, jagnjetinu i svinjetinu. Uzimanje suplemenata cinka takođe može biti od pomoći. Suplementi vitamina B kompleksa sadrže sve vitamine B klase. Ovi vitamini povećavaju količinu energije u ćeliji, podstiču adekvatan metabolizam i podstiču bolju aktivnost imunskog sistema. Stoga je dobro konzumirati boraniju, spanać, brokoli ili unos vitamina B u organizam povećati unosom suplemenata.

Probiotici

Dokazano je da određeni sojevi probiotika pomažu tijelu da stvori imuni odgovor protiv herpesa. Uzimanje probiotika takođe može ojačati imuni sistem na druge načine. Poznato je da probiotski suplementi koji sadrže sojeve Lactobacillus rhamnosus poboljšavaju funkciju imunskog sistema.

Aloe vera

Aloe vera ima dokazana pozitivna svojstva u ubrzavanju zarastanja rana. Čisti gel aloe vere može se nanijeti direktno na skoro svaki dio tijela bez razblaživanja.

Manuka med

Istraživanja iz 2017. pokazuju da lokalna primjena manuka meda može biti efikasna kao i aciklovir u liječenju HSV-1 i HSV-2. Manuka med se može primijeniti direktno bez razrjeđivanja.

Kozje mlijeko

Kozje mlijeko sadrži antivirusni agens koji može da djeluje protiv herpes simpleksa. Kozje mlijeko možete primijeniti direktno bez razrjeđivanja.

Kamilica

Kamilica je dobro poznata kao opuštajuća i umirujuća biljka. Može se koristiti u čajevima, ali neka istraživanja takođe sugerišu da eterično ulje kamilice ima umirujuća svojstva i svojstva u borbi protiv virusnih patogena. Ako se koristi kao esencijalno ulje, mora se razblažiti osnovnim uljem prije nanošenja na kožu.

Eterično ulje đumbira

Esencijalno ulje đumbira ima potencijal da ubije virus herpesa. Ako se koristi kao esencijalno ulje, mora se razblažiti osnovnim uljem prije nanošenja na kožu.

Eterično ulje timijana i lavande

Eterična ulja timijana i lavande takođe imaju potencijal da se izbore protiv virusa herpesa. Ako se koriste kao esencijalno ulje, moraju se razblažiti osnovnim uljem prije nanošenja na kožu.

Eukaliptusovo ulje

Ulje eukaliptusa može biti još jedan efikasan antivirusni agens u borbi protiv herpesa. Mora se razblažiti nosećim uljem prija apliciranja na kožu.

Korijen sladića

Aktivni sastojak korijena sladića ima antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Ekstrakt korijena sladića možete primijeniti direktno bez razrjeđivanja.

Često postavljana pitanja o herpesu

Šta izaziva izbijanje herpesa? - Mnogi faktori, kao što su stres, druge bolesti, menstrualni ciklusi, sunčeva svjetlost i određene namirnice mogu izazvati izbijanje herpesa.

Možete li se trajno otarasiti herpesa? - Ne postoji lijek za virus herpesa, međutim, postoje preventivne mjere koje možete preduzeti da biste izbjegli erupciju virusa.

Koliko dugo traju herpesne promjene? - Erupcija herpesa obično traje oko nedjelju dana.

Zašto ne kiselo i slatko?

Kisela hrana može da iziritira herpes. Voćni sokovi, pivo, gazirana pića i prerađena hrana imaju tendenciju da budu kiseli. Neka istraživanja kažu da treba izbjegavati hranu koja sadrži visok nivo arginina. Čokolada je posebno bogata ovom aminokiselinom, za koju neki tvrde da može izazvati simptome herpesa.

Prerađena hrana sadrži sintetičke konzervanse koji mogu doprinijeti oksidativnom stresu. Pokušajte da ograničite unos visoko prerađene hrane, kao što su proizvodi od rafinisanih žitarica i slatkiši.Lizin je aminokiselina koju vaše tijelo koristi za varenje i adekvatan rast ćelija. Istraživanja o potencijalu lizina da spriječi izbijanje herpes simpleksa su u toku. Neki izvještaji sugerišu da dnevna doza od 500 mg do 3.000 mg lizina može biti korisna.

Herpes zoster

Varičela zoster virus izaziva virusno oboljenje herpes zoster. Ovaj virus se nalazi u organizmu osobe koja je preležala ovčije boginje - varičele, kao inaktivni virus varičele. Virus se može reaktivirati u bilo kom životnom dobu. Najčešće se ponovo aktivira prilikom pada imuniteta, pojave hroničnih bolesti, leukemije, terapije zračenjem. Ovaj tip virusa stvara promjene na koži grudi, stomaka, vrata i lica, usne duplje. Nastaje crvenilo, slijedi osip, a onda se stvaraju plihovi.

Koliko god da svrbi, ne bi trebalo dirati, kako ne bi ostali ožiljci. Bolovi bi trebalo da nestanu nakon dvije nedjelje, ukoliko se bol nastavlja, znači da je virus doveo do nekih komplikacija u organizmu, posebno povećavajući bolove u nervima koji mogu da traju i po nekoliko mjeseci. Dodatne zdravstvene tegobe može da stvori ukoliko se proširi po oku. U nekim slučajevima može doći i do sljepila. Ako virus zahvati oči, poželjno je što prije posjetiti oftamologa, kako bi se na vrijeme reagovalo i spriječilo dalje širenje infekcije.

Herpes zoster virus nije opasan po život, ali umije biti jako mučna bolest, jer bolovi mogu da traju nedjeljama, dok tijelo ne povrati dovoljno snage za borbu protiv ovog virusa.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 1. decembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: