Šta sve liječi japanska jabuka?

Niskokalorična, a prepuna benefita - najbolji je jesenji prijatelj organizma

32744 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Japanska jabuka je slatko jesenko-zimsko voće. Boja može da varira od svijetlo žute, preko narandžaste pa sve do tamno crvene. Za nju se može reći da je pravi izvor zdravlja.

Prevencija kancera

Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Probava

Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcionisanje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem crijeva, što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid

Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju “vitamini za oči”, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Zdravlje srca

Japanska jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Da li je japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno sprovedena studija je pokazala da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljenja).

japanska jabuka
foto: Shutterstock

Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti.

Lijek za malokrvnost

Osim što reguliše krvni pritisak, ovo voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. To je zbog velikih količina bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi. Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Prijateljica imunog sistema

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12.6mg vitamina C, što čini 21% preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Konzumiranje voća bogatog vitaminom C jača imuni sistem, štiteći organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Mršavljenje

Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže 6 grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

Usporava starenje

Japanska jabuka je bogata brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom. Ti vitamini djeluju kao antioksidansi u tijelu kako bi smanjili oksidativni stres i spriječili prerano starenje, kao što su bore, staračke pjege, Alchajmerova bolest, umor, gubitak vida, slabost mišića i niz drugih stanja.

japanska jabuka
foto: Shutterstock

Tim japanskih istraživača objavio je studiju koja ističe zaštitni potencijal određene vrste polifenola koji se nalazi u kori japanskih jabuka, koji igra ključnu ulogu protiv oksidativnih oštećenja u procesu starenja.

Savjet

Za odstranjivanje oporog ukusa plodovi se mogu zamrznuti i nakon toga nestaje oporost. Japanska jabuka ima dva puta više voćnih vlakana i neophodnih mikroelemenata od jabuke. Japanska jabuka bogata je antioksidantima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, vitaminima A, C i P. U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje želudačnih tegoba, jača kardiovaskularni sistem i srčani mišić, umirujuće djeluje na nervni sistem, ima baktericidno svojstvo, koristi se za ispiranje grla, umirenje kašlja i u kozmetičke svrhe.

Uzgajanje japanske jabuke

Biljke zahtevaju dosta vlage u zemljištu, pa se preporučuje zalivanje svaki drugi dan, posebno mladih stabala.

Otpornost na zimu: Izdržavaju hladnoću od -15 do -18 stepeni, ali im smeta hladan vjetar i prevlažno zemljište u toku zime.

Sjeme se sije odmah nakon vađenja iz ploda, na dubinu 1-2 cm, nakon nicanja treba odstraniti sjemenjaču koju biljka iznosi iznad površine zemlje kako bi se ponik mogao dalje razvijati. Mlade biljke brzo rastu i treba ih presađivati kako bi korijen mogao da se normalno razvija. Na željenoj visini treba odstraniti vrh biljke kako bi se formirala krošnja. Voli sunčana mjesta zaštićena od vjetra i prihranu svake dvije nedjelje kompleksnim đubrivima.

japanska jabuka
foto: Shutterstock

Zimi se drži na prohladnom mjestu (oko 5 stepeni), održavati vlažnost supstrata i orošavati biljke, pri starosti 2-3 godine u toplijim krajevima može se saditi na zaštićenom mjestu u bašti. Prvo cvjetanje je nakon 5-7 godina. Razmnožava se sjetvom sjemena, ožiljavanjem reznica, kalemljenjem.

Kako se jede japanska jabuka?

Kada kupujete ovo voće, budite oprezni i uzmite plodove koji su zreli. Kako bi brže dozreli ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi uz neko drugo voće- banane, jabuke ili kruške. Znaćete da su dovoljno zrele kada omekšaju i počnu ličiti na balon ispunjen vodom. Najčešće se jede cijeli plod bez kore, a mogu se jesti i sjemenke koje se mogu sušiti, mljeti u prah i koristiti kao kafa.

Sušena jabuka jede se kao dodatak poslasticama, kolačima i sladoledu. Možete ih koristiti i kao dodatak voćnim salatama ili uz žitarice i jogurt. Kao i u slučaju običnih jabuka, od nje se može kuvanjem praviti kompot.

Ako želite koristiti japansku jabuku za liječenje parazita, kašlja ili temperature, ogulite je i ostavite na suncu cijeli dan i vani preko noći. Tada će poprimiti bijelu boju, pa ćete znati da je dobra za upotrebu i liječenje.

Osim ploda i sjemenki kod ovog voća može se jesti i list jabuke koji služi za zatezanje tkiva u organizmu.

Možda niste znali...

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrijednosti, a čak se i njegovo sjeme može iskoristiti kao zamjena za kafu ako se proprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kafe.

Ovo voće ima i primjenu u kozmetici jer se od unutrašnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvježava kožu.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 8. decembra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.