Simptomi mononukleoze: Kako se prenosi i koliko je opasna?

Mononukleoza je veoma zarazna, najčešće se prenosi bliskim i direktnim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa se tako i rodio naziv bolest ljubljenja

25930 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mononukleoza može da traje nedjeljama ili čak mjesecima, a obično pogađa tinejdžere i mlade odrasle osobe. Poznata je kao infektivna mononukleoza, glandularna groznica ili bolest ljubljenja jer se širi pljuvačkom. Uzrokuje je Epstein-Barr virus, a osim pljuvačkom prenosi se i drugim tjelesnim tečnostima. Većina ljudi preboli mononukleozu bez većih poteškoća, ali kod nekih bolest može dovesti do zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju, upalu pluća i neurološke bolesti kao što su Guillain-Barreov sindrom ili Bellova paraliza.

Postoje četiri simptoma na koje treba obratiti pažnju:

  • visoka temperatura, 38 stepeni Celzijusa ili više
  • upaljeno grlo
  • otečene žlijezde na vratu
  • ekstremni umor.

Pojavi glavnih simptoma često prethode umor, nevoljnost i glavobolja.

Ova uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze je češća kod pacijenata uzrasta od 15 do 24 godine (kod male djece uglavnom prolazi nezapaženo) i manifestuje se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri sedmice, naslagama na krajnicima (angina), uvećanjem limfnih čvorova i povećanjem jetre i slezine.

Neki pacijenti imaju biohemijske pokazatelje oštećenja ćelija jetre, vrijednosti „testova jetre“ mogu biti deset puta veće od normalnih. Umor može trajati čak i mjesecima nakon što je infekcija izliječena.

Mononukleoza je veoma zarazna, najčešće se prenosi bliskim i direktnim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa otuda i naziv bolest ljubljenja ili bolest ljubljenja.

Takođe se prenosi kašljanjem i kijanjem, dijeljenjem pribora za jelo i tako dalje. Osoba je zarazna čak i šest nedjelja nakon infekcije. Takođe mogu proći dvije do šest nedjelja od kontakta sa virusom do pojave simptoma, piše Danas..

Da bi se infekcija zaustavila, preporučuje se redovno pranje ruku, posteljine, izbjegavanje ljubljenja i dijeljenje pribora za jelo najmanje dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze.

Ne postoji lijek za mononukleozu, a ni antibiotici neće pomoći jer bolest izaziva virus.

Generalno se pacijentima savjetuje da se odmaraju i piju puno tečnosti kako bi izbjegli dehidraciju, kao i uzimanje ljekova protiv bolova.

Teški fizički napori nakon oporavka mogu izazvati hroničnu formu ove bolesti u kojoj virus ostaje trajno aktivan i izaziva bolest.

Takođe, s obzirom na to da je slezina znatno uvećana, postoji rizik od komplikacije opasne po život – rupture slezine, pa se savjetuje oprez da se ne udari ili ne vrši preveliki pritisak na stomak.