Kako prirodno ojačati imunitet?

Jak imuni sistem znači i jak odgovor na viruse, prehlade, infekcije i razne bolesti

10304 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svi smo svjesni koliko je imunitet važan za naš organizam - naš imuni sistem je štit koji odbija viruse i zaraze i brine se o tome da tijelo funkcioniše tačno onako kako treba. To je posebno važno u ovom periodu godine, kada prehlade i vurusi vrebaju na svakom koraku, a najviše u kolektivima, vrtićima i školama...

Brojne bakterije uspiju da pronađu svoj put unutar našeg organizma. Poenta je da kada naš imuni sistem funkcioniše kako treba, mi to i ne primjećujemo, jer su uljezi uništeni u kratkom roku. No, kada se desi da sistem zakaže, a mikroorganizmi uzmu maha, nastupa bolest. Bilo da je u pitanju samo laka prehlada ili jača upala, jak imuni sistem znači i jak organizam koji se može izboriti sa svim stranim organizmima koji mu prijete.

Ukoliko biste želeli da pripremite svoj organizam za borbu protiv virusa, možete ojačati imunitet prirodnim putem sa samo par korisnih savjeta.

Prije svega, vodite zdrav život

Imuni sistem se ne zove tako bez ikakvog razloga, on zaista jeste sistem raznih organa, ali i svih drugih manjih sistema koji čine jedan organizam. Zbog toga je važno voditi računa o organizmu kao o jednoj velikoj cjelini kako bi se uspostavio balans između svih manjih djelova i činitelja.

zdravlje, povrće
foto: Shutterstock

Ipak,šta u suštini sve podrazumijeva pojam zdrav način života?

Za početak, potrudite se da izbacite loše navike i poroke, ukoliko ih imate. Cigarete i alkohol, koliko se god naivnim činili, mogu oštetiti organizam, pa samim tim i imunitet čak i u slučaju da ne pretjerujete u njihovom korišćenju.

Isto tako, potrudite se da je sve što unosite u svoj organizam, ali i u svoju životnu okolinu prirodno, čisto i zdravo. Jačanje imuniteta je proces i svaka sitnica može uticati na njegovo jačanje ili slabljenje, naročito adekvatna higijena. Zdrav život ne odnosi se samo na ono što konzumirate, već i na ono čime se okružujete.

Brinite o svojoj ishrani

Snaga organizma proističe iz ishrane. Sve su nas bake učile da snaga na usta ulazi, i to jeste zaista tačno. Pravilna ishrana je dio zdravog načina života, i to vjerovatno onaj najvažniji. Ipak, ona je ujedno i prvo na šta zaboravimo kad smo zdravi.

Jak imuni sistem zavisi od redovne i pravilne ishrane, tako da je najbolje da odmah zaboravite na onu rigoroznu dijetu o kojoj su vam pričali. Onda kada je organizam neuhranjen ili kada nije redovno hranjen, svaki njegov dio trpi, a ponajviše, čini se, ispašta imunitet. Kada padne imunitet, organizam lakše podleže infekcijama, a to je ono što svi želimo da izbjegnemo.

Pojedina istraživanja su otkrila da nedostatak pojedinih nutrijenata direktno dovodi do pada imuniteta kod životinja, a naučnici smatraju da je ovaj zaključak primjenljiv i na ljude. Stoga, umjesto da vam kažemo ono što svi uvek kažu, a to je jedite više voća i povrća, mi ćemo vas savjetovati da prije svega obratite pažnju na sljedeće nutrijente:

cink

selen

gvožđe

bakar

folna kiselina

vitamini A, B6, C i E.

Najsigurniji način da svom organizmu obezbijedite dovoljno svega navedenog jeste da vam ishrana bude balansirana i da uključuje što više raznovrsnih namirnica. Pored voća i povrća, koji su standardne kvalitetne namirnice, i integralne žitarice i proteini mogu pomoći vašem organizmu da se bori protiv štetnih mikoorganizama.

zdravlje, povrće
foto: Shutterstock

Da li treba naglasiti da previše šećera, masti i industrijske hrane može biti štetno za vaš organizam? Razlog je jednostavan - elementi ovih namirnica ne pomažu u stvaranju jakih belih krvnih zrnaca, pa samim tim mogu samo odmoći vašem imunom sistemu.

Saveznici imuniteta

bijeli luk

pečurke

ehinacea

đumbir

ženšen

zova

astragalus

smirna

origano i drugi začini

A šta je sa suplementima?

Na tržištu se može naći paleta različitih suplemenata u vidu pilula ili praškova koji vam obećavaju da će upotpuniti vašu ishranu.S jedne strane, pojedini suplementi mogu imati svojih dobrih strana. Ukoliko ne možete sebi da priuštite dovoljno raznoliku ishranu, ili za tako nešto jednostavno nemate vremena, pojedini dodaci mogu biti daleko lakši način da se postarate da vaše tijelo dobije sve što mu je neophodno.

Ipak, nikako nemojte uzimati ove proizvode na svoju ruku. Ma koliko reklame obećavale čuda, imajte na umu da neće svi suplementi imati povoljan uticaj na vaš organizam i imunitet. Ovo je prije svega tačno zbog toga što imunitet ne čini jedan tip organa ili krvnih ćelija - imuni sistem čini splet organa i sistema, a nijedan suplement ne može ojačati sve njih odjednom. Ne samo to, već se često može desiti da usput neki dio i oslabi.

Zbog svega navedenog, prije nego se odlučite na ovakav korak, obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom i zajedno odaberite pravi suplement.

Hrana-prva linija odbrane

Voće i povrće različitih boja pruža najbolju kombinaciju zaštitnih antioksidanata za jačanje opšteg zdravlja i imuniteta. Jedite zeleno lisnato povrće, lubenice, šargarepe, različite bobice, brokoli, pomorandže, kivi, kantarion i ostale voćkice i povrćkice jarkih boja kako biste svojim ćelijama i imunološkom sistemu pružili svu prirodnu zaštitu koja im je potrebna za dobro funkcionisanje.

zdravlje, povrće
foto: Shutterstock

Domaća pileća supa sa šargarepom, celerom i drugim povrćem takođe može predstavljati blagodet za vaš imuni sistem. Sjetite se djetinstva i toplih supa kojima su vas obilato nutkali vaši roditelji, kao moćnog oružja protiv virusa i infekcija.

Smijeh je lijek

Da li smijeh zaista može da pojača vaš imunitet? Rezultati nekih studija potvrđuju da je to moguće. U studiji na zdravim muškarcima, gledanje smiješnog filma pojačalo je aktivnost prirodno odbrambenih ćelija, dok gledanje emocionalno neutralnog filma nije.

Da li kućni ljubimci pomažu jačanje imuniteta?

Rezultati studija pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak i nivo holesterola u poređenju s onima koji nemaju kućne ljubimce. Lakše podnose infekcije i bore se protiv virusa.Takođe, vlasnici kućnih ljubimaca imali su niži ukupni holesterol i trigliceride u odnosu na one koji nemaju kućne ljubimce.Aktivna briga i druženja sa kućnim ljubimcima značiti bolje opšte zdravlje srca i manji rizik od srčanih bolesti. Važno je navesti da oni koji su u djetinjstvu imali kućne ljubimce manje su podložni alergijama tokom života.

Vježbajte na svježem vazduhu

Za vježbanje na vazduhu birate prirodnija mjesta poput šume i parkova koja su bogata drvećem.

Svakodnevno vježbanje na svježem vazduhu, poput 30 minutne večernje šetnje, već djeluje, pozitivno utiče na odbrambene snage organizma, ali i ublažava žarišta upale.

atletika, Sport
foto: Shutterstock

Zašto je to tako?

Kada je tijelo u pokretu, ono signalizira ćelije da aktivno učestvuju, optimizuje se dioba ćelija i prilagođavaju se metabolički procesi. Dodatna prednost fizičke aktivnosti na svježem vazduhu je oslobađanje hormona serotonina koji djeluje kao svojevrsni prirodni antidepresiv i podstiče dobro raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Pružajući tijelu dovoljno sati sna, učinićete mu istinsku uslugu. Naučne studije pokazuju da tokom spavanja ne samo da se fizička regeneracija odvija punom brzinom, već se povećava i broj prirodnih odbrambenih ćelija, što je važno za uspješnu borbu protiv bakterija i virusa.

Nedjeljni jelovnik za jak imunitet

Ponedjeljak

Doručak: Čaša jogurta ili kefira i kuvano jaje

Ručak: Riba pečena u foliji i svježa salata

Večera: Braon pirinač sa bijelim mesom

Utorak

Doručak: čaj, integralni hljeb i med

Ručak: pileća supa, krompir i komad ćurećeg mesa

Večera: ostatak ćuretine i zelena salata

Srijeda

Doručak: ovsena kaša

Ručak: Piletina sa brokolijem

Večera: pita sa spanaćem

Četvrtak

Doručak: Tost sa sirom, svježe cijeđeni voćni sok od nekog citrusa

Ručak: Supa od pečuraka, teleća šnicla sa graškom i salata

Večera: Ražani hljeb, šunka, sir

Petak

Doručak: žitarice sa jogurtom

Ručak: Kelj na bilo koji način, paradajz

Večera: Bijelo meso, salata od paradajza i crvene paprike

Subota

Doručak:integralni hljeb, mladi sir i paradajz

Ručak: Pileća supa, dinstana boranija, salata od cvekle

Večera: kačamak sa jogurtom ili kefirom

Nedjelja

Doručak: omlet sa tikvicama i svježa salata po izboru

Ručak: Morski plodovi, rižoto i salata

Večera: Parče mesa, salata od spanaća sa bijelim lukom

Više o ovim i brojnim drugim temama važnim za zdravlje cijele porodice u četvrtak 15. decembra saznajte u dodatku Zdravlje, koji vam poklanjamo besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: